Oamenii de știință au descoperit că folosirea constantă a substanțelor de înălbire și a altor dezinfectanți este asociată cu un risc mai ridicat de apariție a unei boli pulmonare fatale. Astfel, folosirea dezinfectanților conduce la un risc mai mare de face boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), potrivit unui studiu privind incidența bolii la peste 55.000 de asistente medicale din SUA. Studiul, efectuat pe 30 de ani de Universitatea Harvard și de Institutul Național de Sănătate și Cercetări Medicale din Franța (Inserm) a constatat că persoanele care folosesc produsele specifice de curățare o dată pe săptămână au un risc cu până la 32% mai mare de a face această boală.
BPOC se referă la o serie de afecțiuni pulmonare, cum ar fi emfizemul și bronșita cronică, care îngreunează deplasarea aerului în și din plămâni, deoarece căile respiratorii se îngustează.
Folosirea dezinfectanților a fost asociată anterior cu un risc crescut de apariție a afecțiunilor respiratorii, precum astmul. Cu toate acestea, noul studiu este primul de acest tip care identifică o legătură între BPOC și substanțele chimice folosite în mod specific pentru curățenie, mai precis compuși cuaternari de amoniu, pe scurt "cuaternari".
"Nu s-a dat atenție, până la acest studiu, efectelor adverse potențiale ale expunerii la dezinfectanți și nici legăturii acestora cu BPOC, deși au apărut recent două studii în Europa, care au ajuns la concluzia că personalul de curățenie este supus unui risc mai mare de a face BPOC", a declarat Orianne Dumas, cercetător la Inserm.
Din câte știm, noi suntem primii care au evidențiat legătura dintre dezinfectanți și BPOC în rândul personalului din domeniul sănătății. De asemenea, suntem primii care au studiat substanțele chimice specifice ce pot fi cauza acestei legături.
Folosirea zilnică a substanțelor de înălbire nu dispune, în prezent, de un ghid cu instrucțiuni specifice privind sănătatea personalului, dar cercetătorii speră că studiul lor va ajuta în acest sens.
"Unele dintre aceste dezinfectante, cum ar fi înălbitorii și cuaternarii, sunt folosite frecvent în locuințele obișnuite, astfel că nu se cunoaște impactul potențial al folosirii domestice a dezinfectanților asupra apariției BPOC", a spus doamna Dumas. Studiile anterioare au descoperit o legătură între astm și expunerea la produse de curățare și dezinfectanți la domiciliu, cum ar fi înălbitori și spray-uri, așa că este important să continuăm cercetarea acestei legături.
Cercetătorii au analizat datele unui studiu pe scară largă privind asistentele medicale de sex feminin din SUA, început de Universitatea Harvard în anul 1989. În 2009, aceștia au analizat persoanele care încă lucrau ca asistente medicale și despre care nu se știa că ar avea BPOC. Situația lor medicală a fost urmărită până în luna mai a anului curent. În această perioadă, 663 dintre ele au fost diagnosticate cu această afecțiune.
Expunerea asistentelor la dezinfectanți a fost evaluată printr-un chestionar, luându-se în considerare și alți factori care ar fi putut distorsiona rezultatele, cum ar fi vârsta, greutatea și etnia subiecților.
Lunea trecută, doamna Dumas a declarat, în cadrul unei întâlniri a Congresului Internațional al Societății Respiratorii Europene, care a avut loc la Milano, că anumite sarcini care presupun expunerea frecventă la dezinfectanți, cum ar fi curățarea unor suprafețele, precum și anumite substanțe chimice specifice din dezinfectanți, sunt asociate cu un risc crescut de dezvoltare a bolii, între 22 și 32%.
Dumas a mai spus: Am constatat că asistentele medicale care folosesc dezinfectanți pentru a curăța suprafețele în mod regulat - cel puțin o dată pe săptămâna - au un risc crescut cu 22% de a face BPOC ... S-a sugerat că ar exista o legătură cu folosirea săptămânală a dezinfectanților pentru curățarea instrumentelor, dar acest datele nu erau semnificative din punct de vedere statistic.
În segmentul de populație folosit în studiul nostru, 37% dintre asistentele medicale au folosit dezinfectanți pentru a curăța suprafețe o dată pe săptămână, iar 19% au folosit dezinfectanți pentru a curăța ustensilele medicale tot o dată pe săptămână.
Domnia sa este de părere că rezultatele studiului subliniază nevoia de a avea ghiduri cu privire la curățenie și dezinfecție în instituții medicale precum spitalele. Acolo unde există, acestea trebuie actualizate pentru a lua în considerare riscurile cu privire la sănătate, la locul de muncă.