Hackerul care „sparge“ tot

Cei mai mari hackeri se bucură cu siguranţă de notorietate şi de oferte tentante din partea marilor companii din IT&C, însă de multe ori preţul plătit este mare: puşcăria.

George Hotz, la numai 18 ani, are parte numai de bucurii, după ce în august anul trecut a fost primul om care a decodat total iPhone, făcându-l să funcţioneze în absolut orice reţea mobilă. Compania care recondiţionează şi vinde telefoane, Certicell, l-a angajat pe post de consultant pe un salariu consistent, făcându-i şi nişte cadouri „de fidelizare“: o decapotabilă Nissan 350Z şi alte trei terminale iPhone.

Însă înainte de a se atinge măcar de un iPhone, Hotz era deja un specialist în electronică. El a câştigat un premiu de 20.000 de dolari într-o competiţie ştiinţifică organizată de corporaţia producătoare de procesoare Intel. Proiectul său se numea „Vreau o holocameră“, un concept văzut până acum doar în filmele SF. În serialul „Star Trek“, holocamerele sunt spaţii care pot genera orice mediu, de la unele destinate recreerii până la unele care simulează exerciţii militare sau situaţii-limită.

„A spart“ cardul de acces în universitate Acum, George Hotz studiază biotehnologia la Rochester Institute of Technology. Din „plictiseală“, după cum spune chiar el, „a spart“ cardul de acces în universitate pentru a-i permite să deschidă absolut orice uşă doreşte, inclusiv pe cele de la birourile profesorilor. De asemenea, ciuda sa pe iPhone-ul codat nu a încetat. În februarie anul acesta, a câştigat 1.182 de dolari de la un sponsor care i-a cerut să mai găsească încă o modalitate de a decoda total terminalul.

Hotz a avut nevoie numai de câteva zile pentru a găsi soluţia şi a pune mâna pe bani. Celebra revistă tehnologică americană „PC World“ îl îndemna, într-un material despre George Hotz, pe directorul general şi fondatorul Apple, Steve Jobs: „Angajează- l acum pe tânăr sau te va scoate din afaceri!“. Şeful Apple nu l-a contactat încă pe tânăr pentru a-i oferi o slujbă, însă niciodată nu este prea târziu.