Hackerii etici. Cine este Harap-Alb al Internetului

Hackerii etici. Cine este Harap-Alb al Internetului

Harap-Alb al internetului există și este întruchipat de hackerii etici sau hackerii albi.

Hackerii etici se antrenează precum hackerii cu pălării negre, dar cu o diferență majoră: ei își folosesc cunoștințele și talentul pentru a proteja companiile sau instituțiile statului în fața atacurilor cibernetice.

Marius este unul dintre ei. De aproape 3 ani de zile protejează infrastructuri din domeniul bancar, transporturi, energie sau cel medical și nu de puține ori a împiedicat atacatorii cibernetici să fure date sensibile sau sume imense de bani.

Marius: Acum inițiez o scanare de vulnerabilități pentru site-ul unei companii. În funcție de câte detalii îmi trebuie poate dura de la câteva secunde până la minute, ore...

Ne puteți urmări și pe Google News

Marius are 42 de ani și a ajuns hacker alb în urmă cu aproape 3 ani. Spune că a păstrat conștiința morală de la facultatea de Teologie pe care a terminat-o înainte de a finaliza studiile superioare în domeniul IT, scrie Digi 24.

Marius Pârvu, hacker etic: Este un job care te antrenează, te ține tot timpul activ. Poate suna ciudat hacker etic, toată lumea știe de hackeri și de faptul că în general ei sunt răi, încearcă să ne fure datele, să ne fure banii. Trebuie să gândești un pic înaintea unui hacker rău, să îi cunoști metodele de acțiune.

Hackerul asigură securitatea a peste 100 de companii și instituții din domeniul bancar, al transporturilor, energiei sau cel medical. Cele mai multe probleme vin din partea băncilor.

Marius Pârvu, hacker etic: A fost raportat de unul din clienții noștri și a fost nevoie să intervenim foarte rapid pentru a identifica amploarea atacului, pentru a vedea dacă au fost accesate datele clienților companiei respective, pentru a limita accesul hackerilor. A fost cazul să deconectăm anumite sisteme până când au fost remediate. Trebuie intervenit foarte rapid, e vorba de zeci de minute. În cazul raportat de bancă dacă nu am fi intervenit așa de rapid cu siguranță hackerul ar fi obținut acces și la alte sisteme. Tradus, înseamnă că banii din conturile clienților ar fi putut să fie transferați de hacker în conturile lui.

Un test făcut pe angajații mai multor bănci din România arată că pregătirea lor în fața unui mail infectat este extrem de scăzută.

Marius Pârvu, hacker etic: Numărul celor care au deschis mail-ul, aproximativ jumătate au dat click în link-ul din mail și din cei care au dat click, aproximativ 3 sferturi au trimis datele personale. Clienții noștri au fost foarte surprinși să vadă așa ceva. În România există câteva sute de hackeri etici însă mulți aleg să lucreze pe cont propriu și să câștige bani de la companii mari pe care le ajută să descopere vulnerabilități însă riscă să fie racolați de grupări de infracționalitate cibernetică.

Nu este cazul lui Marius care a obținut și o certificare internațională în domeniu.

Marius Pârvu, hacker etic: Trebuie să te antrenezi să spargi mașini ca un hacker negru și urmează un examen de 24 de ore. Un hacker alb trebuie să gândească asemenea unui hacker negru. Trebuie să gândești și de partea cealaltă. Tehnologia te ajută dar oferă și niște riscuri.