Jafuri de milioane de euro și dolari operate în Franța, Marea Britanie, Coreea de Sud, Germania, Austria, Belgia și Norvegia erau coordonate direct din Cetatea Banilor
Peste 100 de percheziţii domiciliare. Zeci de persoane audiate. Mai multe reţineri de persoane. Majoritatea, tineri cu vârsta între 19 şi 40 de ani. Arma crimei: virusul rusesc „Gameover Zeus”!
Una dintre cele mai ample operațiuni polițienești a fost declanșată ieri, simultan, la Craiova, București, Timișoara și Paris. După doi ani de cercetări, ofițerii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova, în colaborare cu colegii francezi, au reușit să pună cap la cap informațiile: o rețea de hackeri cu ramificații în mai multe țări din Europa a reușit să fure milioane de euro și de dolari. Surse judiciare spun că infracțiunile erau coordonate chiar din Cetatea Banilor.
Skimming la Paris
În urma cer cetărilor s-a stabilit că, începând cu 2012, membrii grupului organizat ar fi săvârşit infracţiuni de skimming (furtul datelor de pe carduri) şi retrageri frauduloase de bani de la bancomate din Franţa, Marea Britanie, Coreea de Sud, Germania, Austria, Belgia şi Norvegia, sumele fiind apoi transferate în România. Banii erau folosiți la achiziționarea de mașini luxoase, case de vacanță, excursii exotice.
Cu sprijinul autorităților judiciare franceze, au fost efectuate simultan, ieri, percheziții și în Franța, unde unii dintre membrii grupării ar fi desfășurat acțiuni de skimming în aria metropolitană a Parisului.
„Gameover Zeus”
O altă metodă de jaf era folosirea unui stick de memorie pe care aveau un virus. Sub pretextul că aveau nevoie să printeze documente, convingeau personalul unor centre de transfer al banilor din Europa Centrală și de Vest să le permită accesul la un calculator. Plăteau între 5 şi 15 euro, pentru a părea credibili, apoi copiau virusul și reușeau să controleze, de la distanță, rețeaua de calculatoare și baza de date a centrelor respective.
Astfel, efectuau transferuri de sume cuprinse între 500.000 și 800.000 de dolari. Surse judiciare spun că ar fi vorba de un virus rusesc „Gameover Zeus”. Programul a prejudiciat, în 2011, cu peste o sută de milioane de dolari mai multe bănci.
Virusul blochează computerele şi cere o taxă pentru a le debloca. O bancă din SUA a pierdut, printr-un transfer virusat, șapte milioane de dolari.