GUVERNUL vrea să taie miile de euro primite de reprezentanții statului în diverse AGA. DAR, reprezentările în CA rămân bine PLĂTITE

GUVERNUL vrea să taie miile de euro primite de reprezentanții statului în diverse AGA. DAR, reprezentările în CA rămân bine PLĂTITE

Guvernul a aprobat astăzi un memorandum prin care activitatea acționarilor în Adunările Generale ale Acționarilor (A.G.A.) operatorilor economici, la care statul deține direct sau indirect o participație majoritară, va fi considerată sarcină de serviciu pentru angajații acționarului și nu va fi remunerată, a anunțat Executivul.

Până în septembrie 2016, Ministerul Finanțelor Publice, împreună cu Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri vor propune, spre aprobare, Guvernului, actul normativ care va constitui baza legală pentru măsurile dispuse prin memorandumul de astăzi.  

Decizia a fost luată în vederea uniformizării practicii la nivelul tuturor companiilor aflate direct sau indirect în subordinea statului, după ce, în februarie 2016, prin Ordinul Viceprim-Ministrului, Ministrului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri s-a stabilit că mandatul acordat reprezentanților M.E.C.R.M.A. în AGA ale societăților aflate în coordonarea ministerului de resort, este cu titlu gratuit, mai scrie în comunicat.

Potrivit legislației în vigoare, operatorii economici nu pot acorda membrilor adunărilor generale ale acționarilor remunerații mai mari de 25% din indemnizația fixă lunară a directorilor generali/directorilor, pe ședință, și pentru mai mult de o ședință într-o lună, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate (OUG nr. 26/2013, art.14 alin (1)). Uneori, acestea sume urcă și la mii de euro

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate astea, Executivul nu are o inițiativă similară în privința reprezentările în CA. EVZ a scris recent despre sumele generoase primite de diverși angajați ai statului între care șeful Trezoreriei și cel al Fiscului.  

Un exemplu este șeful Trezoreriei statului, Ștefan Nanu. Pe lângă această funcție, el reprezintă Ministerul Finanțelor Publice în Consiliul de Administrație în Fondul de Garantare a Asiguraților, postură în care câștigă 20% din salariul șefului FGA.

Șeful Fiscului este propus ca membru al CA CEC Bank. Dacă BNR aprobă numirea, atunci acestuia îi va reveni lunar un salariu de nu mai puțin de 24.285 de lei. El este însă și membru neexecutiv al Consiliului de Supraveghere al Fondului Român de Contragarantare, unde câștigă lunar 10.000 de lei brut. Ca șef al Fiscului, Doors încasează circa 5.000 de lei pe lună.

Doroș a fost cooptat la finanțe de pe pozitia de director in KPMG, unde in 2015 a câștigat circa 165.000 de lei din salariu și alți circa 183.000 de lei din activitati libere.