Guvernul vrea să întoarcă românii la “sapă de lemn”. Parlamentarii PSD se vor “bate” pentru adoptarea amendamentelor privind proiectul Legii Bugetului

Guvernul vrea să întoarcă românii la “sapă de lemn”. Parlamentarii PSD se vor “bate” pentru adoptarea amendamentelor privind proiectul Legii Bugetului

Amendamentele PSD la proiectul Legii Bugetului sunt sustenabile și realiste, susțin social-democrații. Statul român nu se poate dezvolta pe baza tăierilor impuse de guvernanți și riscă să înregistreze un declin economic și social puternic. Amendamentele la proiectul Legii Bugetului propuse de către PSD se adresează tuturor românilor, “fără preferințe și discriminare”.

Deputata PSD Cristina Elena Dinu este de părere că “în această perioadă de criză majoră, în care preţurile la alimente şi la energie cresc alarmant, trebuie să existe şi forme de protecţie a populaţiei”. 

“Este evident că România nu poate funcţiona doar pe logica tăierilor impusă de Guvernul dreptei incompetente, deoarece vom ajunge într-o situaţie fără ieşire şi la un declin economic şi social accentuat. Micşorarea veniturilor românilor va avea ca rezultat scăderea consumului, reducerea producţiei, creşterea şomajului şi, în cele din urmă, venituri mai mici la buget.

Amendamentele PSD vizează în mod clar dezvoltarea, deoarece noi investiţii şi creşterea câştigurilor oamenilor înseamnă un consum mai mare, un trend ascendent al economiei, respectiv mai multe firme şi locuri de muncă, iar în final mai multe taxe plătite la buget. Practic, noi propunem exact lărgirea bazei de impozitare la care s-a referit Consiliul Fiscal atunci când a criticat bugetul Guvernului”, a declarat deputata PSD Cristina Dinu. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Bugetul Guvernului Cîţu, construit doar pe tăieri

Principalele amendamente susţinute de PSD sunt: creşterea alocaţiilor pentru copii, la nivelul stabilit iniţial de PSD în 2020, construcţia de centre medicale, servicii suplimentare de sănătate în pandemie, începerea investiţiilor în spitalele regionale, creşterea salariilor profesorilor la nivelul anului 2022 din Legea salarizării, 6% din PIB pentru Educaţie şi Cercetare (la Educaţie 5% şi la Cercetare 1%), despăgubiri pentru fermierii afectaţi de secetă, măsuri pentru creşterea natalităţii, programe pentru locuri de muncă bine plătite, suplimentarea programelor Rabla Clasic, Rabla Plus şi Rabla electrocasnice, Programul „Fabricat în România” - stimularea investiţiilor mari şi retehnologizarea companiilor, Programul Start-Up Nation III şi Start-Up pentru Studenţi, promovarea şi susţinerea exporturilor, creşterea punctului de pensie conform Legii iniţiale a pensiilor.

Potrivit deputatei Cristina Dinu, toate aceste amendamente sunt “realiste şi sustenabile și au indicată sursa de finanţare. Majoritatea alocărilor solicitate de noi au sursele de finanţare recomandate şi de Consiliul Fiscal, care a combătut bugetul Guvernului Cîţu pentru că este construit doar pe tăieri şi nu are măsuri de creştere a veniturilor la bugetul de stat”.

“Sursele de finanţare indicate de PSD şi recomandate de Consiliul Fiscal ar putea asigura zeci de miliarde în plus la actualul buget propus de Cîţu, prin reducerea evaziunii fiscale, recuperarea arieratelor şi creşterea bazei de impozitare, prin măsuri de stimulare economică.

Nu în ultimul rând, cred că toţi românii trebuie să beneficieze de rezervele păstrate de premier pentru onorarea clientelei politice a PNL, respectiv Fondul de rezervă al Guvernului şi capitolul Acţiuni Generale din Bugetul Ministerului Finanţelor. 

Le recomandăm guvernanţilor să folosească fondurile menţionate pentru a susţine măsuri sociale şi de stimulare a economiei”, a afirmat Cristina Dinu. 

Parlamentarii social-democrați vor susţine amendamentele depuse şi “se vor bate” pentru adoptarea acestora, deoarece “nu putem fi de acord cu populismul şi austeritatea prin care liberalii şi „Guvernul meu” doresc să ducă românii la sapă de lemn”.