Guvernul va actualiza Planul național de acțiuni pentru aderarea Republicii Moldova la UE

Uniunea Europeană. Sursa foto: Dreamstime.com

Guvernul din Republica Moldova trebuie să actualizeze Planul național ce vizează aderarea țării la Uniunea Europeană, pentru perioada 2024 - 2027.

Guvernul de la Chișinău trebuie să revizuiască Planul Național de acțiuni, ce vizează aderarea la Uniunea Europeană. Este vorba despre perioada cuprinsă între 2024 - 2027.

Proiectul de hotărâre de guvern a fost elaborat ținând cont de concluziile și recomandările Comisiei Europene, precum și de cerințele privind periodicitatea actualizării acestui plan de acțiuni RM-UE, aprobate recent de către cabinetul de miniștri. În particular, documentul va fi completat cu 107 măsuri noi, cu termen de implementare atât până la sfârșitul anului 2024, cât și în perioada 2024-2027. Pentru 616 acțiuni, termenul de implementare va fi revizuit și stabilit până cel târziu în august 2024.

Premierul Dorin Recean. Sursa foto: gov.md/ro

Ce trebuie să facă Guvernul din Republica Moldova în următorii trei ani

Acest lucru este necesar pentru a asigura pregătirea la timp a Republicii Moldova pentru pachetul de extindere a UE, care va fi examinat în septembrie anul viitor. De asemenea, au fost identificate și formulate 405 acțiuni, care îndeplinesc recomandările pe termen scurt. În același timp, sunt incluse noi măsuri legate de angajamentele anterior neidentificate ale Republicii Moldova în cadrul Acordului de asociere cu UE și a unui șir de alte acorduri bilaterale cu UE, în timp ce vor fi stabilite termene mai ambițioase pentru punerea în aplicare a unor măsuri. Unele dintre măsuri vor fi specificate, iar costurile și sursele de finanțare pentru toate măsurile preconizate pentru implementare în 2024 vor fi, de asemenea, specificate, anunță siteul infomarket.md.

Prioritare pentru integrare vor fi reformele în justiție și lupta cu corupția. De asemenea, se vor analiza și elementele fundamentale pentru funcționarea democrației, acțiunile urmând să fie întreprinse de comun cu reprezentanții Comisiei Europene.

„Procesul negocieri va conta din mai multe etape. Va fi o serie de întrevederi în care se va explica acquis-ul comunitar, se va explica diferența dintre legislație și standardele europene. Avem un calendar ambițios. Lucrul de pregătire a negocierilor a început”, afirma Nicu Popescu, ministrul de Externe.