Evenimentul Zilei > International > Guvernul ungar va bloca în continuare aderarea Ucrainei la NATO
Guvernul ungar va bloca în continuare aderarea Ucrainei la NATO

Guvernul ungar va bloca în continuare aderarea Ucrainei la NATO

NÉPSZAVA (Ungaria). Guvernul ungar va bloca reuniunile NATO-Ucraina, la nivel de miniștri, până când nu vor fi restabilite drepturile maghiarilor din Transcarpatia, de care au fost privați anterior, a declarat pentru ziarul ungar 168 Óra secretarul de stat pentru politică națională din cadrul Cancelariei premierului Viktor Orbán.

János Árpád Potápi a fost întrebat de ziarul amintit după ce s-a aflat că nu va fi efetuată nicio modificare în controversata lege a educației din Ucraina. Ministrul de externe de la Kiev a declarat, într-un interviu acordat unui post de televiziune ucraineană că nu va aduce alte schimbări la Legea Educaţiei adoptată în 2017 de dragul compromisului la care s-a ajuns cu Ungaria. Dmitro Kuleba a precizat că Ucraina a îndeplinit toate recomandările făcute de Comisia de la Veneția.

Potrivit secretarului ungar pentru politică națională, maghiarii din Transcarpatia sunt părți ale națiunii care se află în prezent în cea mai dificilă situație, nu numai din cauza situaței economice din Ucraina, dar și din cauza faptului că s-au confruntat cu o asemenea încălcare a drepturilor lor, de care nu a avut parte nicio altă parte a națiunii.

”Este inacceptabil ca o minoritate națională să fie privată de dreptul la învățământul în limba maternă, ceea ce practic înseamnă sabotarea comunității respective”, a subliniat oficialul ungar, care a amintit de declarația de sâmbătă a ministrului de externe Péter Szijjártó, potrivit căruia discuțiile avute cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, cu prilejul vizitei acestuia la Budapesta, s-au desfășurat în mod corect și într-o atmosferă prietenoasă.

”Noi credem sincer că din partea Ucrainei promisiuniile vor fi urmate, în sfârșit, și de fapte, iar chestiunile controversate dintre cele două țări vor fi reglementate cât mai repede în mod liniștitor”, a adăugat János Árpád Potápi. (Rador)

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: