Guvernul SUA a notificat 21 de state americane că au fost ținta hackerilor GRU și FSB în timpul alegerilor. Pulsul planetei

Guvernul SUA a notificat 21 de state americane că au fost ținta hackerilor GRU și FSB în timpul alegerilor. Pulsul planetei

Pe 22 septembrie, la 10 luni după alegerile americane pentru Președinție, Guvernul American a comunicat administrațiilor a 21 de state americane că au fost ținta hackerilor ruși guvernamentali – provenind de la serviciile militare și civile ruse, GRU și FSB - și că scopul a fost alterarea rezultatelor alegerilor.

De altfel, numeroși guvernatori și oficiali DHS – Department of Homeland Security, dar și FBI și reprezentanți ai establishmentului de Securitate American anunțaseră încă dinaintea alegerilor despre acest atac, dar notificările clasificate vizau doar reprezentanții de vârf al conducerii americane, chemată să ia măsuri pentru a nu altera rezultatul votului.

Problema intervenției Rusiei în alegerile americane este deja anchetată de mai multe comisii ale Congresului, existând și o investigație a unui procuror special, cu un Mare Juriu înființat spre a superviza această anchetă, care vizează mai multe niveluri de ingerință: de la război informațional la ingerințe directe de lobby la adresa oficialilor americani din preajma actualului Președinte Donald Trump, încă din perioada electorală - mulți dintre ei părăsind stafful de campanie, ulterior pe cel al administrației prezidențiale - până la rudele Președintelui – băiatul și ginerele implicați în întâlniri și promisiuni de afaceri și ridicarea sancțiunilor – totul mergând până la atacuri cibernetice menite să altereze înregistrarea votului și să afecteze rezultatul.

Ei bine, tema este una delicată și jenantă, pentru că a accepta realitatea înseamnă să asumi și că sistemul electoral american nu e infailibil și că o putere străină, penetrând în sistemele de contabilizare și exprimare a voturilor, poate altera pe deplin rezultatele alegerilor americane, elementul cel mai important al democrației. În plus, costurile unei asemenea asumări se duc de la nivelul capacității instituțiilor statului de a proteja votul exprimat și identitatea alegătorului american până la punerea sub semnul întrebării a alegerii legitime și legale a Președintelui SUA. Un pas extrem de dificil de acceptat, de unde rezervele afirmării acestor rezultate, mai ales că Președintele Donald Trump, afectat e aceste dezvăluiri, era așteptat să reacționeze vehement.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atacul hackerilor aparținând instituțiilor de forță ruse a vizat statele balama, cele care sunt decisive în alegeri și unde Hillary Clinton a pierdut cu marje reduse - Wisconsin, Ohio, Colorado, Minnesota – ca și statele disputate de cei doi candidați Florida, Pennsylvania și Virginia – dar și state unde diferența a fost suficient de mare ca să nu poată exista o intervenție sufficient de importantă încât să modifice sensibil rezultatele, precum Alabama și Washington.

Potrivit datelor oficiale ale DHS, nici una din încercările de atacuri nu a reușit să altereze rezultatul alegerilor penetrând sistemele de vot sau obținând informații sensibile despre alegătorii americani. „Nu există nici o probă că rușii au alterat un vot sau au schimbat vreo înregistrare în sistem”, susține Judd Choate, Președintele Asociației Naționale Americane a Directorilor comisiilor electorale statale.

Datele arată că hackerii au testat cu precădere sistemele de securitate, încercând să găsească breșe pentru a pătrunde. Atât bazele de date, cât și programul de vot electronic au fost testate, în toate cazurile. Aceste activități preliminare au dus numai la compromiterea unui număr restrâns de rețele periferice. Doar statul Illinois a raportat intrarea cu succes a hackerilor guvernamentali ruși în sistemul votanților, fără a da alte detalii. În Connecticut, hackerii au fost identificați și blocați la timp. Majoritatea acțiunilor au scanat sistemele pentru a vedea vulnerabilitățile și intrările posibile. Toate încercările au fost raportate FBI care a intervenit. Arizona și Illinois au spus că atacurile au vizat și baza de date ce-i conținea pe toți votanții.

Anunțul public din 22 septembrie al DHS a determinat reacții ciudate ale Ministrului de Externe Lavrov, ale cărui unice explicații au fost că nimeni nu a prezentat niciodată nici o probă, inclusiv secretarul de stat Tillerson, care a spus că a văzut asemenea probe nu poate da date clasificate părții ruse. Deci afirmația nu e că Rusia nu a spart sistemele electorale americane și nu a alterat alegerile, ci doar că nu există probe care să demonstreze acest lucru și care ar fi fost prezentate părții ruse!

Nici Președintele American Donald Trump nu a fost fericit de anunțul legat de această intervenție ilegală a statului rus, prin agresiune cibernetică, în sistemele electorale și de vot americane. El susține, în continuare, că alegerea a fost corectă și că ne aflăm în fața unei isterii democrate a perdanților care nu s-au obișnuit cu ideea că el este președinte. Afirmațiile sunt mult prea apropiate de „isteria anti-rusească” reclamată de Serghei Lavrov, în cazul ingerinței ruse în alegerile americane.