Evenimentul Zilei > International > Guvernul SUA a depus plângere împotriva statului Texas. Se solicită anularea legii care interzice dreptul la avort
Guvernul SUA a depus plângere împotriva statului Texas. Se solicită anularea legii care interzice dreptul la avort

Guvernul SUA a depus plângere împotriva statului Texas. Se solicită anularea legii care interzice dreptul la avort

Guvernul preşedintelui american Joe Biden a depus joi plângere împotriva statului Texas, în vederea anulării unei legi care interzice aproape toate avorturile în acest stat conservator.

Legea, a cărei intrare în vigoare la 1 septembrie a fost puternic contestată de preşedintele democrat, „este în mod clar neconstituţională din perspectiva jurisprudenţei Curţii Supreme”, a declarat secretarul american al Justiţiei Merrick Garland, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Departamentul Justiţiei are responsabilitatea să apere Constituţia Statelor Unite şi statul de drept, astăzi îndeplinim această datorie depunând o plângere”, a adăugat el, dând asigurări că a acţionat „după o examinare a legii şi a faptelor” şi nu sub „presiune” politică.

„Această lege radicală este o încălcare flagrantă a dreptului constituţional recunoscut în verdictul Roe v. Wade”, a spus Biden într-un comunicat, cu referire la decizia din 1973 a Curţii Supreme ce a statuat dreptul la avort în toate statele americane.

„Administraţia mea este foarte ataşată” de acest drept, „îl vom proteja şi apăra”, a promis Biden.

Legea nu prevede excepţie în caz de incest sau viol

Legea din Texas interzice avortul după ce se detectează bătăile inimii embrionului, la aproximativ şase săptămâni de sarcină, când majoritatea femeilor nu ştiu că sunt însărcinate. Legea nu prevede excepţie în caz de incest sau viol, ci doar în caz de urgenţă medicală, scrie Agerpres.

Cu trei zile în urmă, ministerul american al Justiţiei promitea să protejeze, cu mijloacele statului federal, clinicile care efectuează avorturi în Texas, stat care tocmai a adoptat o legislaţie extrem de restrictivă privind întreruperea voluntară a sarcinii, notează AFP.

Ministerul „va oferi sprijinul forţelor de ordine federale dacă o clinică practicând avorturi sau un centru de sănătate sexuală şi reproductivă este atacat”, a declarat ministrul Merrick Garland într-un comunicat.

Au fost stabilite deja contacte cu procurorii şi cu birourile FBI din Texas, a precizat el.

„Nu vom tolera nicio violenţă, niciun obstacol fizic şi nicio vătămare materială împotriva persoanelor care doresc să obţină sau să ofere servicii contraceptive”, arată comunicatul.

Ministerul invocă o lege din 1994 (Freedom of Access to Clinic Entrances Act sau FACE), care interzice orice formă de violenţă împotriva exercitării dreptului la avort.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: