Guvernul se întrunește azi în ședință. Premierul Ciucă propune un memorandum pentru cadrele didactice. Ce conține acesta

Guvernul se întrunește azi în ședință. Premierul Ciucă propune un memorandum pentru cadrele didactice. Ce conține acesta Sursa: Facebook - Guvernul României

Guvernul se întunește într-o nouă ședință, programată cu începere de la ora 10.00. Principalul punct de pe ordinea de zi este memorandumul care va promova principii pentru îmbunătățirea statutului personalului didactic, a celui didactic auxiliar şi a celui nedidactic din sistemul naţional de învăţământ şi valorizarea carierei didactice. Prin adoptarea acestui document, coaliția de guvernare speră să convingă profesorii să revină la catedră și să pună capăt grevei.

Guvernul va aproba, în şedinţa de joi, 8 iunie, un memorandum având ca temă promovarea unor principii generale în vederea îmbunătăţirii statutului personalului didactic, a celui didactic auxiliar şi a celui nedidactic din sistemul naţional de învăţământ şi valorizarea carierei didactice. Documentul propune să prioritizeze dialogul dintre sindicate și Ministerul Muncii, în vederea stabilirii grilei de salarizare din viitoarea lege a salarizării unitare

„Prioritizarea dialogului între Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământ cu privire la grila de salarizare din familia ocupaţională subsecventă, ce va fi cuprinsă în viitoare Lege a salarizării. Noua lege va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/ asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023”, se arată în memorandumul care urmează să fie adoptat.

De asemenea, memorandumul propus de guvern urmărește să stabilească o prevedere în contractul colectiv de muncă la nivel de sector „învăţământ preuniversitar”, prin care, pe perioada concediului de odihnă, precum şi pentru zilele de concediu plătit, personalul din învăţământ să aibă dreptul la o indemnizaţie de concediu. Suma va fi calculată „în raport cu numărul zilelor de concediu înmulţite cu media zilnică a salariului de bază şi a sporurilor/ indemnizaţiilor de care beneficiază, potrivit legii, corespunzător fiecărei luni calendaristice în care se efectuează concediu de odihnă”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin acest memorandum, coaliția de guvernare speră că va reuși să-i convingă pe profesori să oprească greva, care durează de trei săptămâni, și să revină la catedră

Măsuri pentru investițiile din Sănătate

Un alt memorandum aflat pe ordinea de zi a ședinței are ca temă stabilirea poziției României referitoare la crearea unui Secretariat permanent care să gestioneze Spaţiul European al Învăţământului Superior (Procesul Bologna). În acest context va fi adoptat și un proiect pentru suplimentarea numărului de locuri alocat învăţământului superior militar în anul universitar 2023-2024, în limitele impuse de acreditările naţionale şi capacitatea de şcolarizare a instituţiilor de învăţământ superior. Scopul este de a forma personal calificat necesar încadrării structurilor militare.

Un alt punct vizează aprobarea unui proiect de ordonanţă de urgenţă privind măsuri de implementare a proiectelor de infrastructură publică de sănătate cu finanţare din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului Sănătate şi din împrumuturi contractate cu Instituţiile Financiare Internaţionale.

„Prezenta ordonanţă de urgenţă reglementează măsurile necesare implementării proiectelor de infrastructură publică de sănătate cu finanţare din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului Sănătate şi din împrumuturi contractate cu Instituţiile Financiare Internaţionale, prin stabilirea unui cadrul necesar pentru metodologia şi criteriile de selecţie pentru proiectele de investiţii publice pentru care urmează a se încheia contracte de finanţare în conformitate cu regulile de finanţare stabilite prin Ghidurile Solicitantului de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sănătate”, se arată în nota de fundamentare.

Bani de la Guvern pentru mai multe localități

Printr-o hotărâre ce va fi adoptată în ședință, Executivul va decide alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale.

Este vorba despre suma de 16.700.000 de lei care va fi alocată pentru asigurarea finanţării pentru cheltuieli de funcţionare (salarii, iluminat public şi întreţinerea acestuia, salubritate etc.), sentinţe, cofinanţarea proiectelor, corecţii financiare, cheltuieli de capital, cât şi alte cheltuieli neprevăzute.

Totodată, Executivul va aproba, prin hotărâre, constituirea, organizarea şi funcţionarea Comitetului interministerial pentru finanţarea proiectelor/cheltuielilor care sunt destinate protejării mediului înconjurător şi combaterii schimbărilor climatice, precum şi a celor din domeniul social şi de dezvoltare durabilă.