Guvernul salta salariile bugetarilor cu 19%

Functionarii publici si personalul din instantele judecatoresti si-au primit majorarile salariale. Profesorii vor fi si ei mai bogati.

Guvernul si-a deschis ieri punga, decizand sa majoreze salariile din sectorul public cu aproape 19%, mult peste nivelul inflatiei - dorit sa ajunga la 5%.

Peste 100.000 de functionari publici vor primi anul acesta cu 18,88% mai mult la salariu, majorarea urmand sa fie facuta in trei transe: in ianuarie cu 5%, in aprilie cu  2% din salariul majorat in ianuarie si in octombrie cu 11% din valoare stabilita in aprilie. Si personalul din sistemul juridic va primi mai mult la leafa. Salariile functionarilor de pe langa judecatorii si Parchete se vor majora cu 19,95%, tot in trei transe: in ianuarie cu 5%, in aprilie cu 2% si in octombrie cu 12%.

In invatamant, guvernul n-a vrut initial sa aprobe propunerile de majorare a salariilor, pe  motiv ca profesorii universitari cu vechime ar fi beneficiat de cresteri mai mari decat debutantii. Insa, pana la urma, s-a ajuns la un compromis. Astfel, ministrul educatiei a decis ca profesorii din scoli si licee sa primeasca majorari de 23,16% in 2007.

In cazul universitarilor, profesorii cu vechime vor avea salarii mai mari cu numai 9%, iar asistentii, lectorii si conferentiarii vor beneficia de cresteri aproape duble. Propunerea va trebui sa treaca de guvern. (Mihaela Dinca)

Victorie!

Venituri mai mari pentru asistenti si lectori

Profesorii din preuniversitar vor avea salarii mai mari cu 23,16% in acest an, a anuntat ieri ministrul educatiei, Mihail Hardau, dupa o noua runda de negocieri cu sindicatele.

Guvernul va lua din nou in discutie problema majorarii lefurilor cadrelor didactice, saptamana viitoare, dupa ce premierul Calin Popescu-Tariceanu a trimis sindicatele la noi negocieri cu Ministerul Educatiei.

In urma discutiilor care au avut loc ieri-seara la minister, s-a decis ca salariile dascalilor din preuniversitar sa creasca cu 23,16%, cat a fost prevazut initial, iar cele ale profesorilor universitari cu grade mari sa fie majorate cu numai 9% in 2007.

Diferenta de bani de la profesorii universitari a fost redirectionata catre asistentii universitari, lectori si conferentiari, care vor beneficia de o crestere de 5% de la 1 ianuarie, 2% de la 1 aprilie si 16% de la 1 octombrie, dupa cum a precizat presedintele Federatiei „Alma Mater”, Razvan Bobulescu.  (Eugenia Mihalcea)

Cat e Halatul?

22% in plus pentru medici

Ministrul Eugen Nicolaescu sustine ca lefurile doctorilor vor creste in acest an in medie cu 22%. „Cea mai mare marire (40%) o vor primi rezidentii din anul 1 si 2. Acestia nu pot face garzi si au veniturile mai mici decat restul rezidentilor”, ne-a declarat ministrul Eugen Nicolaescu. Pe de alta parte, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta privind salarizarea, initiat de Ministerul Sanatatii Publice, angajatii din sistemul sanitar ar putea primi o indemnizatie pentru „stabilitate”.

Mai exact, personalul medical va beneficia de o indemnizatie de stabilitate egala cu salariul minim brut pe tara. Indemnizatia se acorda anual si se va plati in luna aprilie, odata cu achitarea drepturilor aferente lunii martie a anului pentru care se face plata.  Personalul contractual care a beneficiat de aceste drepturi si ale carui raporturi de munca inceteaza este obligat sa restituie suma necuvenita calculata proportional cu perioada nelucrata pana la sfarsitul anului. In cazul in care personalul contractual a incetat contractul individual de munca din motive neimputabile acestuia, nu va restitui suma primita.

La Ghiseu

18% pentru functionarii publici

Functionarii publici vor primi in acest an salarii mai mari cu 18%,potrivit unei hotarari luate ieri in sedinta de guvern. Cresterea salariilor se va face treptat, cu 5% pentru luna ianuarie, 2% in aprilie si 11a in octombrie.

Masura ii nemultumeste insa pe functionarii publici, care considera ca valoarea majorarilor este inca prea mica, dar si ca majorarile ar fi trebuit aplicate diferentiat - in functie de vechime, experienta sau studii. „O majorare de 5% aplicata pentru toti functionarii publici ar duce la diferente de minimum 5 lei intre personele de pe pozitii inalte si cele abia intrate, asa cum se intampla si acum”, ne-a declarat Vasile Marica, presedintele Aliantei Federative a Sindicatelor Functionarilor Publici.

Pe de alta parte, salariile functionarilor publici romani raman mult sub nivelul celor din Uniunea Europeana. Media in UE este de 2.630 de euro pe luna, in timp ce la noi lefurile functionarilor abia ajung la 200 de euro lunar. In Ungaria, un functionar castiga aproape 600 de euro, in Polonia 700 de euro, iar in Slovenia aproape 1.000 de euro pe luna.

In aceste conditii, sindicatul functionarilor cere guvernului sa permita persoanelor angajate in administratia publica sa presteze si alte activitati, lucru interzis in statutul actual al breslei, a precizat Marica. (Adelina Vlad)

Reactii

Ce spun profesorii

Salariile asistentilor universitari sunt considerabil mai mici decat cele ale profesorilor universitari. Diferentele l-au determinat ieri pe premierul Tariceanu sa solicite reducerea discrepantelor. Un asistent universitar are o leafa de numai 200-300 de euro, din care abia isi plateste facturile. „Nu imi pot acoperi cheltuielie pentru carti sau cele necesare propriei imagini. Majorarea promisa, cea de 290 de lei, ar fi bine-venita, dar nu suficienta”, spune Madalin, asistent universitar la UB.

Ce spun medicii

Cresterea salariilor medicilor cu 22a li se pare total insuficienta cadrelor medicale. Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, considera ca marirea este mica, mai ales ca doctorilor nu li s-a mai adaugat nimic la salariu de doi ani. „Este o marire, dar este prea putin. Salariile ar trebui sa creasca de patru ori pentru a ajunge la un standard bun de viata, adica un medic specialist sa castige 1.500 de euro”, apreciaza Alin Apostol, presedintele Aliantei Medicilor. (Ionela Croitorescu)

Ce spun functionarii

„Daca la noi un functionar lucreaza pentru aproape 700 de persoane, in Uniunea Europeana raportul este de 1 la 70. In ultimul an, au parasit administratia cam 12.000 de functionari, care au plecat cu precadere din departamentele de IT catre posturi similare din statele membre ale Uniunii Europene si in Canada”, a declarat Vasile Marica, presedintele Aliantei Federative a Sindicatelor Functionarilor Publici „Sed Lex”.

Ce spun demnitarii

Unii dintre cei mai privilegiati bugetari, parlamentarii, nu cred ca majorarea propriilor salarii trebuie sa fie pe lista de prioritati. „Salariile parlamentarilor sa intre dupa regula generala a bugetarilor, si nu intre prioritati”, ne-a declarat deputatul PSD Petre Andea. „Nu deplang soarta parlamentarilor”, a spus deputatul PNL Cristian Adomitei, referindu-se la pozitia demnitarilor pe lista de majorari salariale din sistemul bugetar.

La Varf

Salariile  demnitarilor

Presedintele Romaniei ........................................5.002 lei Premierul Romaniei .............................................4.570 lei Ministri .....................................................................3.800 lei Presedintele Senatului ........................................3.800 lei Presedintele Camerei  ........................................3.600 lei Liderul PNL din Camera Deputatilor ................5.700 lei Guvernatorul BNR ..............................................24.800 lei Primarul Capitalei ................................................3.900 lei Viceprimarul Orban ..............................................4.700 lei Viceprimarul Murgeanu ........................................3.200 lei