Tudorel Toader, ministrul Justiției, a anunțat că Guvernul României nu va renunța la modificarea Codului Penal în ceea ce privește infracțiunea de abuz în serviciu.
Acest anunț făcut de ministrul Justiției a fost făcut după ce Curtea Constituţională a stabilit contrar. "Discutam cu colegii mei proiectul de lege pe care mâine îl trimitem la Guvern, pentru modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedura Penală, în acord cu deciziile CCR.
Vă rog să facem deosebire între obligaţia pe care legiuitorul o are de a modifică legislaţia în acord cu deciziilor CCR şi obligaţia de transpune în legislaţia naţională o directiva europeană.
Când e vorba de deciziile CCR, nu ai nicio marja. Când e vorba de o directiva europeană, ai o marja de apreciere în acord cu specificul naţional. Prin urmare, avem în acel proiect de lege şi propunerea de modificare a abuzului în serviciu şi nu voi stabili niciun prag, nici maxim, nici minim. Decizia CCR nu se referă la un prag. Îi laşi şi judecătorului libertatea de a decide că o fapta de abuz este infracţiune sau nu", a punctat Tudorel Toader la Antena 3.
Tudorel Toader a spus după demisia lui Florin Iordache că „infracțiunea de abuz în serviciu nu a suferit niciun moment de întrerupere, de suspendare”. "Nu vorbim despre incriminarea sau dezincriminarea abuzului pentru că a incrimina o faptă este de competenţa legiuitorului. Tot legiuitorul dezincriminează o faptă, adică o scoate din câmpul, din sfera de incidenţă, de aplicare a normei penale, a ilicitului penal. Prin urmare, decizia Curţii Constituţionale nu a avut şi nici nu putea să aibă ca efect dezincriminarea abuzului.
A fost o decizie interpretativă, care nu a mai suspendat norma juridică a abuzului de la art. 297 cod penal. Când este o decizie de admitere se suspendă norma 45 de zile, după care care trebuie să vină legiutorul sau Guvernul şi să pună de acord norma cu legea fundamentală, Constituţia, prin prisma considerentelor deciziei Curţii. Dar asta, repet, numai la decizii de admitere. La decizia interpretativă, din momentul publicării deciziei în Monitorul Oficial, norma juridică interpetată de către Curtea Constituţională se aplică în continuare, fără nicio suspendare, fără nicio întrerupere, dar se aplică în sensul interpretat de Curte, fără sensul neconstituţional, adică decizia extrage o interpretare a normei în dezacord cu legea fundamentală”, spunea Toader în urmă cu două săptămâni.