Guvernul reglementează procedurile de angajare a muncitorilor străini. Precizările secretarului de stat în Ministerul Muncii Cristian Vasilcoiu. Video

Guvernul reglementează procedurile de angajare a muncitorilor străini. Precizările secretarului de stat în Ministerul Muncii Cristian Vasilcoiu. Video Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Guvernul reglementează condițiile în care un lucrător străin poate ocupa un nou loc de muncă, la același angajator sau la un alt angajator, pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cărții albastre a UE. Secretarul de stat în Ministerul Muncii Cristian Vasilcoiu a declarat în cadrul Forumului Top Angajatori organizat de către Revista Capital că Guvernul dorește să intervină, printr-un act normativ, în ajutorul companiilor care angajează lucrători străini.

Proiectul de ordonanță de guvern (OUG), aflat în dezbatere publică, la care face referire Cristian Vasilcoiu urmărește să protejeze companiile românești care angajează muncitori străini, în special din Asia. Inițiativa legislativă este comună, a Ministerului Afacerilor Interne și a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Prin acest act normativ se dorește reglementarea condițiilor în care un lucrător străin poate ocupa un nou loc de muncă, la același angajator sau la un alt angajator, pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cărții albastre a UE.

Astfel, autoritățile doresc să pună capăt unor practici prin care muncitorii străini care ajung în România renunță după o perioadă de timp la locul de muncă și se angajează într-o altă companie sau pleacă într-o altă țară a Uniunii Europene. Conform noilor reglementări, într-o astfel de situație, când angajatul renunță la locul de muncă pentru care a primit permis de ședere în România, ar putea fi obligat să treacă din nou prin tot procesul birocratic pentru a-și găsi un alt loc de muncă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul în care un lucrător străin va schimba locul de muncă la același angajator pentru care a primit avizul de muncă inițial, acesta îl va obține fără să fie nevoit să îndeplinească condițiile generale prevăzute de către legea inițială. De mențioat că avizul de angajare este documentul oficial eliberat de către Inspectoratul General pentru Imigrări, care atestă dreptul unui angajator de a încadra în muncă un străin pe o anumită funcție. Potrivit notei de fundamentare actul normativ urmează să reglementeze anumite aspecte în contextul în care, la nivel național se înregistrează un deficit de forță de muncă în mai multe domenii precum construcțiile, HORECA, industria prelucrătoare, transporturi și agricultură.

Cei interesați să facă propuneri pe acest proiect de act normativ, le pot transmite la adresa de e-mail: dezbateri@mmuncii.gov.ro, în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site. Acestea sunt primite în perioada 22.09.2022 - 01.10.2022, după cum relatează publicația Infofinanciar.

Top 100 Angajatori din România în noul număr al Revistei Capital

Revista Capital a organizat, joi, 22 septembrie, Forumul Top Angajatori, cu ocazia editării suplimentului din luna septembrie Top 100 Angajatori din România. În cadrul forumului sunt abordate cele mai importante teme, aspecte și probleme cu care se confruntă piața forței de muncă din România. Evenimentul a fost structurat pe mai multe paneluri în care s-au purtat dezbateri pe teme de interes precum criza forței de muncă, legislația din domeniul muncii, taxarea muncii, reziliența forței de muncă și rentabilitatea forței de muncă.

La forum au participat reprezentanți ai unora dintre cele mai mari companii din țară, experți în domeniul muncii, reprezentanți ai instituțiilor statului, ai asociațiilor, patronatelor și ai blocurilor sindicale.

În numărul 1346 al Revistei Capital care poate fi achiziționată începând din 23 septembrie de pe Agoramag.ro și de la toate centrele de difuzare a presei pot fi citite informații despre cele mai importante 100 de companii din punct de vedere al brandului de angajator din domenii precum: retail, energie, bănci și asigurări, industrie, producție de bunuri de larg consum, agricultură și industria alimentară, construcții, IT și telecomunicații, transporturi și logistică și industria farmaceutică și sănătate.

De asemenea, sunt abordate subiecte despre felul în care România își formează resursa umană din IT, o analiză de politică externă despre „bătălia” pentru Africa, o analiză despre fondurile europene din PNRR, un reportaj despre teritoriul pe care țara noastră l-a avut în Albania și l-a pierdut, dar și alte materiale interesante.