Evenimentul Zilei > Politica > Guvernul pune la bătaie sume importante de bani pentru cei care împușcă urșii agresivi. Când se poate recurge la o astfel de măsură
Guvernul pune la bătaie sume importante de bani pentru cei care împușcă urșii agresivi. Când se poate recurge la o astfel de măsură

Guvernul pune la bătaie sume importante de bani pentru cei care împușcă urșii agresivi. Când se poate recurge la o astfel de măsură

Ministerul Mediului a emis un nou ordin în care sunt prevăzute sumele de bani cu care vor fi plătiți cei care vor împușca sau eutanasia urșii agresivi. Potrivit documentului, alungarea unui urs dintr-o localitate poate fi recompensată cu suma de 400 de lei. Tranchilizarea ursului este plătită cu 750 de lei, iar împușcarea animalului cu 500 de lei.

Sumele plătite către gestionarii faunei cinegetice și medicii veterinari, în cazul unei intervenții împotriva urșilor, vor fi decontate de către Ministerul Mediului primăriilor. „Tarifele prevăzute mai sus vor fi decontate lunar de către Ministerul Mediului către unitățile administrativ-teritoriale/consiliile județene care au încheiat contracte de prestări servicii de permanență/intervenție imediată cu gestionarul faunei cinegetice, respectiv contracte de prestări servicii cu medicul veterinar de liberă practică, după caz, pentru acțiunile de alungare prin diverse mijloace, tranchilizare și relocare și extragere prin eutanasiere sau împușcare a exemplarelor de urs care acționează în intravilanul localităților”, se arată în ordinul de Ministru, publicat în Monitorul Oficial.

Când este permisă împușcarea sau eutanasierea urșilor

În cazul în care urșii vor reprezenta un pericol pentru oameni, intervențiile vor avea loc în funcție de gradul de risc: redus, mediu sau mare, potrivit Ministerului Mediului.

În cazul în care riscul este mare, „decizia de eutanasiere ori împușcare trebuie luată gradual”, prima opțiune fiind reprezentată de eutanasiere, dacă situația permite o astfel de intervenție.

Liderul echipei de intervenție este fie primarul, fie viceprimarul UAT-ului în care a fost semnalată prezența unui urs agresiv.

Acțiunea personalului tehnic de specialitate angajat al gestionarului/medicului veterinar va fi recompensată cu 400 lei/intervenție.

Cât costă tranchilizarea și relocarea urșilor 

Potrivit documentului, sumele acordate pentru împușcarea, alungarea, tranchilizarea urșilor etc sunt:

Tranchilizare – 750 lei/exemplar
Marcare – 200 lei/exemplar
Acțiunea personalului tehnic de specialitate angajat al gestionarului/medicului veterinar – 400 lei/exemplar
Transport pentru relocare – 300 lei/exemplar/100 km

Ce bani primesc cei care împușcă animalele agresive

Tranchilizare – 750 lei/exemplar
Eutanasiere – 550 lei/exemplar
Marcare – 200 lei/exemplar
Acțiunea personalului tehnic de specialitate angajat al gestionarului/medicului veterinar – 400 lei/exemplar
Prepararea blănii și a craniului – 2.000 lei/exemplar
Manipulare exemplar – 200 lei/exemplar
Împușcare – 500 lei/exemplar
Păstrare/Ocrotire pui (maximum 2 zile) – 200 lei/exemplar

Contract de prestări servicii de permanență/intervenție imediată gestionar/medic veterinar pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun – 1.000 lei/lună

Costul întreținerii puilor de urs

„Cuantumul maxim pe care Ministerul Mediului îl poate deconta unităților specializate pentru întreținerea puilor de urs aflați în custodia acestora, ca urmare a desfășurării acțiunilor de intervenție imediată asupra exemplarelor de urs care acționează în intravilanul localităților, este de 150 lei/lună”, mai arată ordinul de ministru.

În acest caz, plata sumei de 150 de lei se va efectua pentru o perioadă de maximum doi ani de zile de la preluarea în custodie a puiului de urs. În acest timp, animalul va fi reintrodus în habitatul său natural, potrivit procedurilor legale, arată documentul.