Evenimentul Zilei > Sport > Guvernul, piața vorbelor goale: Ajutor financiar infim pentru copiii sportivi. Câți bani primesc în realitate
Guvernul, piața vorbelor goale: Ajutor financiar infim pentru copiii sportivi. Câți bani primesc în realitate

Guvernul, piața vorbelor goale: Ajutor financiar infim pentru copiii sportivi. Câți bani primesc în realitate

„Pentru a avea o motivare în sistemul sportiv, trebuie să ai o miză corespunzătoare a muncii, iar tichetele de sportiv vin în ajutorul celor care practică sportul de performanţă, fiind un stimulent financiar în rândul copiilor legitimaţi la structurile sportive", se arată în expunerea de motive a propunerii legislative care stabilește acordarea unui stimulent financiar infim pentru copiii care practică sport de performanță.

Partidul Social Democrat (PSD) a inițiat o propunere legislativă de modificare a Legii educaţiei fizice şi sportului 69/2000, prin care se stabilește acordarea unui tichet lunar copiilor care practică sport de performanță. Inițial, suma prevăzută de inițiatori era de 150 de lei, însă Comisia pentru învățământ, tineret și sport a formulat un amendament prin care a cerut reducerea stimulentului financiar. Propunerea a fost adoptată, luni, de Senat, cu 83 de voturi PENTRU, 46 ÎMPOTRIVĂ și o ABȚINERE.

Momentul adevărului: Câți bani primesc copiii sportivi

Astfel, potrivit propunerii adoptate luni de către Senatul României, juniorii şi copiii legitimaţi la structurile sportive care practică sportul în mod organizat pentru a participa la competiţii sportive naţionale şi internaţionale oficiale sunt consideraţi sportivi de performanţă şi beneficiază de un tichet sportiv în valoare de 50 de lei.

Fiecare sportiv are dreptul la un singur tichet pe lună, iar valabilitatea acestuia este de un an de la data emiterii sale. Banii ar trebui să acopere cheltuielile copiilor care practică sport de performanță. Stimulentul financiar poate fi folosit doar pe teritoriul României, pentru servicii sau bunuri furnizate de persoane juridice cu care Ministerul Tineretului şi Sportului a încheiat un acord în acest sens.

Propunerea a fost adoptată de Senat și urmează să fie dezbătută în Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Ce alte propuneri legislative a adoptat Senatul

O altă propunere legislativă adoptată luni vine în completarea aceleiași legi și prevede ca Ministerul Tineretului şi Sportului să organizeze Săptămâna Mişcării în România prin direcţiile judeţene pentru tineret şi sport, cluburile sportive, complexuri sportive naţionale şi casele de cultură ale studenţilor. Propunerea a fost inițiată tot de social-democrați și a fost adoptată cu 108 voturi PENTRU și 22 ABȚINERI.

Liberalii au propus ca federaţiile sportive naţionale, care primesc finanţare de la bugetul de stat prin intermediul Ministerul Tineretului şi Sportului, să aibă obligaţia de a deţine o pagina proprie de internet pe care să poată fi vizualizate statutul federaţiei şi altor acte constitutive, structura organizatorică, conducerea federaţiei, bugetul, programele şi strategiile proprii, regulamentele, lista cluburilor sportive afiliate, precum şi alte materiale de interes public. Proiectul a fost adoptat, luni, de Senatul României.

Și aceste două ultime propuneri adoptate de Senat urmează să fie dezbătute în Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.