Deși miercuri guvernul, sindicatele şi patronatele s-au întâlnit pentru a discuta despre majorările salariale, nu au reușit să se ajungă la un consens. Fiecare a venit în discuție cu o variantă diferită.
O nouă întâlnire pe această temă urmează să aibă loc începând cu săptămâna viitoare, după ce Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social s-a reunit, miercuri, la Palatul Victoria, însă nu a reușit să ia o decizie clară. Mai multe variante au fost propuse de reprezenanții sindicatelor și patronatelor.
Ce prevăd scenariile de pe masa Guvernului
Referitor la creșterea salariilor, ministrul Muncii Marius Budăi a declarat că cel mai probabil, salariul va crește la 3.000 de lei, din care 200 de lei să fie scutiţi de impozit.
„De la jumătatea anului 2022 am pus la dispoziţia mediului de afaceri o sumă de 200 de lei pe care să o poată asigura ca şi salariu angajaţilor săi, o sumă de 200 de lei unde statul nu percepe nicio taxă. Până acum a fost la decizia angajatorului, acum ne dorim să o introducem în cei 3.000 de lei şi să continuăm această practică şi anume să nu-i taxăm”, a declarat ministrul.
Declarații pe această temă a făcut și premierul Nicolae Ciucă ce a spus că probabil va exista o variantă în care angajatorul va avea posibilitatea să asigure voluntar, cei 200 de lei, peste cei 3.000 de lei.
O altă variantă a fost oferită de Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, ce și-a exprimat acordul în numele patronatelor, pentru creșterea salarială la 3.000 de lei. Acesta a propus însă îngheţarea contribuţiilor la 2.550 lei, astfel încât câştigul salarial net să fie de 1.963 lei.
Patronatele vor ca Guvernul să scutească de taxe 450 de lei
Radu Burnete, director executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, a precizat că şi confederaţia pe care o reprezintă a fost de acord, în principiu, cu această creştere a salariului minim, însă cu o singură propunere.
„Înţelegem necesitatea ca ea să se întâmple. Ceea ce noi am cerut este ca pentru această sumă pentru care creşte salariul minim, de 450 lei, deductibilitatea să se aplice întregii mase salariale, deci nu doar angajaţilor care au salariul minim pe economie, pentru că se creează nişte praguri la trecerea de la salariul minim la alte salarii şi acolo avem nişte probleme”, a spus acesta, informează Agerpres.