Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, vineri seară, că trebuie făcute obligatoriu, până la sfârșitul lunii martie, modificări la Ordonanța 114, existând deja discuții cu sectoarele vizate de acest act normativ.
„Modificările pe 114 trebuie făcute obligatoriu până la finalul lunii martie. Noi ne-am angajat în discuţie pe sectoarele vizate de această Ordonanţă. Adică, pe pe zona bancară Ministerul Finanţelor Publice a avut discuţii cu banca centrală şi Asociaţia Română a Băncilor. Suntem aproape de un document care să fie săptămâna viitoare discutat şi încheiat ca şi concept, agreat de Ministerul Finanţelor, Banca Naţională şi Asociaţia Băncilor. Pe partea de energie şi comunicaţii, la fel, colegii mei din Cabinet au avut discuţii cu toţi actorii din piaţă.
La fel şi cu Pilonul II. Încercăm să modificăm o singură dată această Ordonanţă 114, având toate aceste propuneri de modificare, dar care se vor agrea cu toţi partenerii din piaţă. Noi păstrăm aceleaşi principii din Ordonanţa 114. Vrem ce? Ca toţi cetăţenii din România, atât persoane fizice cât şi persoane juridice, companii, mediul privat, să aibă de câştigat. Adică băncile să finanţeze economia reală, să crească intermedierea financiară. Încurajăm acest lucru prin noul mecanism pe care îl avem convenit cu cei din partea bancară. La fel, pe partea de energie, consumatorii vulnerabili să fie protejaţi de creşterile nejustificate de preţuri în zona de energie. În partea de telecomunicaţii, să încurajăm ca România să poate să obţină din ceea ce are de vândut, licenţele 5G şi nu numai, să obţină corect preţul pe care alte state îl încasează din operaţiuni similare”, a explicat Teodorovici.
Preşedintele executiv al Asociaţiei Române al Băncilor, Florin Dănescu, a declarat vineri că o discuţie în cunoştinţă de cauză pe OUG 114 nu mai este posibilă din cauza lipsei de timp, astfel că în cazul în care nu se renunţă la ordonanţă ar fi de ales să se dea un timp necesar pentru a face evaluări obiective.
„Pentru noi este clar că timpul este atât de scurt încât este insuficient pentru a avea o discuţie în cunoştinţă de cauză, iată, noi nu ştim care este nivelul de discuţie acum şi că ar fi de ales dacă nu se renunţă încă o dată să se dea un timp necesar pentru a face nişte evaluări obiective care să ne cuprindă cumva şi pe noi în discuţie”, a spus Florin Dănescu, în cadrul unei conferinţe de presă.
El a menţionat cea mai bună decizie în cazul OUG 114 este renunţarea la aceasta.
Pe de altă parte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri, la Târgovişte, legat de OUG 114, că săptămâna viitoare va avea loc o ultimă discuţie cu privire la energie şi operatorii de telefonie mobilă, după ce în această săptămână vor fi finalizate discuţiile despre sistemul bancar şi pensiile private.
Dragnea a răspuns, fiind întrebat de presă despre discuţiile privind modificarea OUG 114, că acestea sunt "în grafic''.
„În această săptămână vom finaliza discuţiile despre sistemul bancar şi despre fondul de pensii în cadrul Ordonanţei 114. Aşteptăm ca doamna premier să se întoarcă şi să îi prezentăm textul articolului, urmând ca săptămâna viitoare să avem o ultimă discuţie pe energie şi operatorii de telefonie mobilă. Suntem în grafic”, a precizat Dragnea, conform Agerpres.