Ministerul Justiţiei analizează eliminarea pedepselor cu suspendare din proiectul graţierii, a aflat EVZ, o decizie finală urmând să fie luată, cel mai probabil, în cursul săptămânii viitoare. În paralel, preşedintele Klaus Iohannis a iniţiat un referendum pentru continuarea luptei anti-corupţie, nu pe grațiere iar PSD vrea să îi răspundă cu două alte consultări populare privind defi niţia familiei şi imunitatea prezidenţială
Surse guvernamentale au declarat, ieri, pentru EVZ, că Executivul intenţionează să schimbe o parte din prevederile Ordonanţelor privind graţierea şi codurile penale. Una dintre modificările discutate în Guvern se referă la eliminarea posibilităţii ca pedepsele definitive la închisoare cu suspendare să fie graţiate. Astfel, graţierea ar putea să se aplice doar persoanelor care au fost condamnate la închisoare cu executare.
O altă discuţie purtată în Guvern se referă la modificarea proiectului astfel încât prejudiciile să fie recuperate de stat în orice formă de graţiere, au mai relatat pentru EVZ sursele guvernamentale citate. Guvernul mai ia în calcul să nu-şi asume graţierea prin Ordonanţă de Urgenţă, ci proiectul să pornească din Parlament.
FOTO: Președintele Klaus Iohannis se află la Strasbourg într-o vizită ofi cială de două zile FOTO: PRESIDENCY.RO
În acelaşi timp, sursele EVZ au spus că, cel mai probabil, Guvernul va modifica prin Ordonanţă de Urgenţă textele din codurile penale care au fost declarate ca fiind neconstituţionale de către CCR.
Cartoful fierbinte
Contactat aseară de EVZ, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat că nu ştie dacă cele două ordonanţe vor intra pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de azi. Premierul Sorin Grindeanu a declarat, ieri, că nu a discutat cu ministrul Justiţiei despre forma celor două proiecte. „O să mă informez în zilele următoare, mâine, poimâine”, a spus el. El nu a vrut să comenteze nici protestele din stradă împotriva modificările la legislaţia penală şi a spus sec: „Respect dreptul la opinie al fiecăruia”.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a evitat şi el să se pronunţe pe ordonanţele privind graţierea şi codurile penale. „Eu nu sunt în Guvern. Vorbiţi cu ministrul Justiţiei”, le-a spus el jurnaliştilor.
Bugete tăiate la SRI şi Preşedinţie
Proiectul bugetului de stat a fost refăcut, ieri, într-o şedinţă informală la sediul PSD din Băneasa, prin tăierea bugetului SRI şi al Preşedinţiei. „La SRI este mai mic pentru că se poate funcţiona”, a spus preşedintele partidului, Liviu Dragnea, care a condus discuţiile cu miniştrii. El a spus că rediscutarea bugetului a fost necesară pentru că ministrul Finanţelor a fost „mai moale decât trebuie” în negocierea iniţială cu ministerele. Premierul Sorin Grindeanu a declarat că la majoritatea instituţiilor publice se reduc cheltuielile pe bunuri şi servicii, iar banii economisiţi vor fi învestiţi în proiectele din programul de guvernare. Bugetul Apărării va fi de 2% din PIB, iar ÎCCJ, Ministerul Public şi CSM vor avea un buget mai mare.
Preşedinte fără imunitate
După ce preşedintele Klaus Iohannis a demarat procedura unui referendum privind lupta anticorupţie, PSD intenţionează să declanşeze alte două referendumuri, prin care să modifice Constituţia: definirea familiei ca fiind alcătuită dintr-un bărbat şi o femeie şi eliminarea imunităţii preşedintelui României.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus ieri că nu are „nimic” împotriva referendumului iniţiat de Iohannis. “Şi noi susţinem lupta împotriva corupţiei. Nu-mi este foarte clar de ce trebuie pusă această întrebare, dar şi noi susţinem asta”, a spus el. „Cum să nu susţinem lupta împotriva corupţiei”, a zis şi premierul Grindeanu despre referendum.
Parlamentul analizează
Preşedintele Senatului, Călin Popescu- Tăriceanu (foto), a precizat ieri căcererea şefului statului de organizare a referendumului va fi analizată şi vor fi urmaţi paşii prevăzuţi de lege. Potrivit acestuia, prin tema combaterii corupţiei preşedintele Iohannis „pune o etichetă nedorită pe România”. El a mai spus că probabil va trebui să se pronunţe şi Curtea Constituţională în privinţa scrisorii preşedintelui.
Parlamentul are termen 20 de zile calendaristice să prezinte un punct de vedere asupra referendumului iniţiat de acesta. În cazul în care legislativul nu răspunde, preşedintele poate emite decretul de organizare a referendumului.
Judecătorii, preocupaţi de SRI
Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, a apreciat ieri că referendumul dorit de Klaus Iohannis „discreditează lupta anticorupţie, deoarece face din ea o armă în bătălia politică”. „Există un cadru legislativ şi instituţii ce sunt dedicate luptei împotriva corupţiei. Să înţeleg că Preşedintele Iohannis doreşte să întrebe poporul dacă vrea în continuare respectarea şi păstrarea acestui cadru legislativ? Adică întrebăm poporul dacă legile mai trebuie respectate în România?”, a scris Gîrbovan pe Facebook. „Profit însă de interesul arătat de Preşedintele Iohannis pentru apararea independentei Justiţiei şi îi propun un referendum în care să întrebe cetăţenii dacă doresc să se clarifice implicarea serviciilor secrete în Justiţie ori lămurirea modului în care instanţele de judecată au devenit „câmp tactic” pentru SRI”, a adăugat preşedintele UNJR.
CSM, aproape de un refuz
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) analizează astăzi cele două Ordonanţe de Urgenţă, în forma trimisă de Ministerul Justiţiei. Surse din cadrul CSM au relatat, ieri, EVZ, că Direcţia Legislaţie, Documentare şi Contencios din cadrul Consiliului a formulat deja un punct de vedere negativ față de ordonanțele privind grațierea și modificarea codurilor penale. Principalul motiv pentru care Direcția Legislativă a CSM decis să respingă proiectele este faptul că nu se justifică graba pentru a se da ordonanţă de urgenţă fără consultarea societății civile, au susținut sursele menționate pentru EVZ. Raportul direcţiei juridice din cadrul CSM va fi pus în discuție, în cadrul şedinţei CSM.
Iohannis a declanșat referendum pe anticorupție
Preşedintele Klaus Iohannis a plecat ieri dimineață la Strasbourg. După o lungă perioadă de timp, Prima Doamnă, Carmen Iohannis, îl însoțește în vizita externă de două zile. Înainte să plece, Iohannis a transmis președinților celor două Camere o scrisoare prin care anunţă că a declanşat procedura privind organizarea unui referendum naţional. „Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”, este problema de interes național pentru care președintele cheamă poporul la urne.
Pentru prima dată, Iohannis a venit în avion la grupul de jurnaliști cu care a purtat o discuție, inclusiv pe tema referendumului. El a spus că întrebarea nu va conţine cuvântul graţiere pentru că nu-i permite Constituția, și că, cel mai probabil, va cuprinde cuvintele anticorupţie şi integritate. Despre ordonanțele de modificare a legislației penale, Iohannis a discutat ieri și cu președintele CEDO.Șeful statului a spus că nu se pune problema unei amenzi de 80 de milioane de euro pentru condițiile din închisori .
„PSD şi Dragnea s-au comportat ca la grădiniţă: «Vin cu tata, vin şi eu cu tata, am eu un unchi şi vin şi eu cu un unchi mai tare»”, a spus şeful statului, citat de Agerpres, cu privire la reacţiile PSD şi ale lui Liviu Dragnea în chestiunea referendumului. Liderul PSD a anunțat și el organizarea a două referendumuri în primăvară.
Cum s-a invitat la ședința de Guvern
Totodată, Klaus Iohannis a susținut că social-democraţii se gândesc la suspendarea sa din funcţie de la data la care a devenit preşedinte, dar că nu crede în declanşarea acestei proceduri.
Șeful statului a mai spus că nu are informaţii că „graţierea şi amnistia” vor fi promovate în zilele următoare prin OUG. El a subliniat că „cercul de decidenţi în PSD s-a restrâns foarte mult şi tinde spre unu”.
Potrivit adevarul.ro, șeful statului crede că PSD nu va mai accepta mult timp „modul autoritar prin care Dragnea conduce partidul” şi că „unii lideri se vor revolta“.
Totodată, preşedintele a povestit şi dialogul cu Grindeanu de dinaintea şedinţei de Guvern de săptămâna trecută:
„Iohannis: Bucuroşi de oaspeţi!
Grindeanu: Bucuroşi!
Iohannis: Dacă tot am venit, nu credeţi că e politocos să mă invitaţi la sedinţă?
Grindeanu: Poftiţi!”.