Guvernul le redă hosteselor dreptul de a cutreiera mall-urile

Cabinetul Dăncilă a redus drastic, la fi nalul anului trecut, domeniile în care pot fi folosiți zilieri. De atunci, pe lângă alte domenii afectate, companiile nu au mai putut să-și promeveze produsele cu ajutorul hosteselor, deoarece ele nu puteau fi încadrate la agricultură, silvicultură sau pescuit, singurele domenii unde Executivul a mai permis munca zilierilor. Acum, se extind activitățile la care pot fi folosiți zilieri.

 

 

 

Până în 29 decembrie 2018, când a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență 114, lista cu domeniile în care se putea lucra cu zilieri era foarte generoasă. Potrivit unui proiect de OUG inițiat de Ministerul Muncii, chiar dacă lista nu va fi la fel de lungă ca până la finele anului trecut, se vor adăuga, totuși, domenii ce necesită numai muncă necalificată și pe durate scurte și care au fost blocate până acum: publicitate, organizare de evenimente, alimentație publică sau creșterea animalelor.

 Domeniile în care vor putea fi folosiți zilieri

Pe lângă firmele și producătorii care nu mai puteau folosi hostese în acțiuni de promovare a produselor, o lovitură grea au primit și alte domenii, în cazul cărora se intenționează a se face reparații. Vor primi undă verde pentru a folosi muncitori cu ziua cei care prestează în următoarele domenii: activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor; publicitate; activităţi de interpretare artistică – spectacole; activităţi-suport pentru interpretarea artistică - spectacole şi activităţi de gestionare a sălilor de spectacole; creşterea şi reproducţia animalelor semidomesticite şi a altor animale; activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente; activităţi de întreţinere peisagistică - plantarea, îngrijirea şi întreţinerea de parcuri şi grădini; restaurante și baruri, precum și activităţi ale grădinilor zoologice, botanice şi ale rezervaţiilor naturale.

Ciobanii și văcarii lucrează doar o jumătate de an

Potrivit proiectului de act normativ, o persoană poate presta cel mult 90 de zile pe an calendaristic, indiferent de beneficiarul la care prestează cu excepția celor care lucrează în domeniile: creșterea animalelor în sistem extensiv, pășunatul sezonier al bovinelor, ovinelor, cabalinelor, activități sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităților acreditate și în domeniul viticol. În aceste patru domenii, perioada maximă de prestație a zilierilor este de 180 de zile într-un an calendaristic. Asta înseamnă, de exemplu, că ciobanii și văcarii satului ar fi nevoiți să abandoneze turmele și ciurdele la jumătatea anului.

 

Amenzi de la 500 la 2.000 de lei

În cazul în care se încalcă prevederile legii, zilierul este amendat cu sume între 500 și 2.000 de lei, iar beneficiarul cu 6.000 de lei. Dacă beneficiarul folosește zilieri pentru alte activități decât cele expres reglementate acesta primește o amendă cuprinsă între 10.000 și 20.000 lei. Până la sfârșitul anului, se va înființa și Registrul electronic de evidență a zilierilor. Calculul, plata şi declararea contribuţiei de asigurări sociale datorate pentru veniturile realizate din activitatea zilierilor revin beneficiarului.