Guvernul grec îi vânează pe evazioniştii fiscali pe Google Earth

După câteva decenii în care a tolerat evaziunea fiscală şi a pompat bani împrumutaţi într-un buget tot mai şubred, guvernul de la Atena a început în cele din urmă lupta cu evazioniştii, pe care îi caută inclusiv cu ajutorul aplicaţiei Google Earth.

Eforturile guvernului sunt conduse, din decembrie 2009, de o agenţie pentru combaterea criminalităţii financiare (SDOE), care a descoperit adevărata dimensiune a neregulilor din economia elenă, scrie publicaţia germană "Der Spiegel".

Astfel, numărul cazurilor depistate de evaziune fiscală în domeniul turismului a crescut de la 500, în iunie 2009, la 4.300 în iunie 2010. Numărul medicilor evazionişti depistaţi de autorităţi a crescut şi el, subit, de la 24, în mai 2009, la peste 4.000, în mai 2010.

Instituţia care îi vânează pe evazionişti este inventivă, scrie publicaţia germană. Inspectorii folosesc elicoptere pentru a survola capitala elenă şi analizează cu atenţie fotografiile din satelit oferite de Google Earth, pentru a identifica proprietăţile grecilor. Autorităţile au aflat în acest mod că în suburbiile Atenei există aproape 17.000 de piscine, şi nu 324, numărul oficial înregistrat.

Presat de creditorii externi, guvernul a cerut SDOE să strângă la buget cel puţin 1,2 miliarde de euro până la sfârşitul lui 2010. Suma adunată în primele şase luni ale anului din recuperări de impozite şi amenzi este însă mult mai mare, de 1,8 miliarde.

Un raport preliminar al FMI, care finanţează, împreună cu UE, datoria externă a Greciei, a observat îmbunătăţiri semnificative în echilibrarea balanţei fiscale a Greciei. Aprecierile se referă în special la reducerile de salarii şi pensii operate de guvern.

Combaterea evaziunii e doar un pas din lungul drum pe care Grecia trebuie să îl parcurgă. Reforma sistemului sanitar, liberalizarea pieţei muncii şi a energiei, privatizarea companiilor publice nerentabile sunt alte măsuri necesare, care se vor lovi, cel mai probabil, de protestele publice.