Sâmbătă, guvernul din Muntenegru a căzut în urma unui vot de neîncredere datorat relațiilor sale cu puternica Biserică Ortodoxă Sârbă.
Cu 50 de voturi pentru și un vot împotrivă, parlamentarii au demis guvernul premierului Dritan Abazovic la doar câteva săpătămâni după ce acesta a semnat un acord care ar fi reglementat poziția Bisericii Sârbe în Muntenegru, scrie Predrag Milic în Washington Post.
Pentru acest mic stat balcanic cu 620.000 de locuitori, care s-a desprins de vecina sa mai mare, Serbia, în anul 2006, problema este delicată. În Muntenegru, Biserica Ortodoxă Sârbă numără cei mai mulți enoriași, dar țara este divizată în privința rolului dominant al bisericii și în privința relațiilor cu Serbia.
Criticii au afirmat că nu este nevoie de un acord special cu Biserica Sârbă, separat de cel cu alte comunități religioase. Grupările prooccidentale din Muntenegru au considerat totodată că acordul ar fi o pârghie prin care Serbia și Rusia să-și sporească influența în Muntenegru pe fondul războiului din Ucraina.
Premierul Abazovic a apărat acordul, considerându-l drept un mijloc de aplanare a disputelor pe tema proprietăților bisericii și a altor drepturi ale acesteia din Muntenegru, el considerând că trebuie să își concentreze atenția asupra altor probleme importante.
Deocamdată, nu se știe dacă actuala cădere a guvernului va duce la alegeri parlamentare anticipate sau dacă partidele vor încerca să formeze un nou guvern de coaliție.
Disputele de ordin politic din Muntenegru au blocat progresul țării spre integrarea sa în Uniunea Europeană. În anul 2017, Muntenegru a înfruntat Rusia, fostul său aliat, hotărând să devină membru al NATO. (Traducerea: Alexandru Danga, RADOR)