Guvernul de la Budapesta a mai dat o lovitură de grație în România! Pentru doar 6.500 de euro, atenție

Guvernul de la Budapesta a mai dat o lovitură de grație în România! Pentru doar 6.500 de euro, atenție sursa: Facebook – Andrei Castaian

Autoritățile locale din comuna Şibot (județul Alba) sunt în centrul unui scandal de proporții, în care apar inclusiv guvernul de la Budapesta, dar și reprezentanți ai guvernului Cîțu, acuzați că au colaborat cu UDMR pentru a vinde mai multe monumente istorice unui ONG bănuit că este coordonat de oamenii prim-ministrului Ungariei, Viktor Orban. Printre cei care au semnalat această situație ciudată din România se numără senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, dar și Andrei Octavian Căstăian, fost candidat pentru primăria comunei Șibot din partea PRO România.

Andrei Octavian Căstăian este director regional în cadrul unei companii specializate în mobilier urban și locuri de joacă și a oferit câteva informații despre acest subiect. La fel a procedat și Călin Matieș, care în urmă cu doar câteva zile a remis un comunicat de presă. Urmează acuzații grele pentru guvernul de la Budapesta, dar și pentru guvernanții din România.

„Nivelul la care au ajuns PeNaLii care conduc județul Alba de 30 de ani este dincolo de orice critică. Abia acum am aflat că în luna mai 2021, în comuna Șibot au fost vândute mai multe monumente istorice către un ONG susținut direct de Guvernul Ungariei, iar CJ Alba și Guvernul României au REFUZAT să își exercite dreptul de preemțiune.

Mai mult, am informații cum că din cadrul Prefecturii Alba s-au făcut presiuni imense prin intermediul subprefectului UDMR pentru ca tranzacția să treacă pe repede înainte și să nu existe niciun deranj pentru ONG-ul maghiar supus Guvernului Ungariei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iar președintele CJ Alba, Ion Dumitrel a întocmit toate documentele necesare pentru ca statul român, prin Direcția Județeană pentru Cultură Alba să se retragă din fața intereselor UDMR și ale statului ungar în județul Alba.

„Colaborare″ pe axa Budapesta-București

Prin complicitatea lui Dumitrel (PNL) și a primăriței PNL din Șibot, monumentele istorice au fost vândute fără drept de apel către fundația Pontes Közhasznú Alapítvány a Fiatalok Társadalmi Szerepvállalásáért, aflată sub controlul Ungariei, prin contractul de vânzare autentificat nr. 1251 din 20 mai 2021, la unul dintre Birourile notariale din Alba

sursa: Facebook – Andrei Căstăian

Prețul este și el unul de-a dreptul criminal, dovedind cât de mult le pasă șefilor PNL de țara aceasta. Ansamblul ”Biserica de piatră”, Turnul ”Bisericii de piatră” și Pivniță  au fost vândute pentru doar 6.500 euro, respectiv cât o mașină second hand…

Iar aici avem dovada lașității și complicității lui Dumitrel (PNL): prin adresa nr. 551/24.04.2021 a Direcției Județene pentru Cultură Alba (aflată în subordinea CJ Alba), adresa nr.10566/DGP/VIII/F/6/12.05/2021 a Consiliului Județean Alba și adresa nr. 3862/17.05.2021 a comunei Sibot, jud. Alba, cele 3 instituții au refuzat exercitarea dreptului de preempțiune (REFUZ DE A CUMPĂRA) a imobilului înscris în Lista monumentelor istorice 2015, la pozițiile 319 320 și 321, cu codurile LMI: AB-II-a-B-00180.01 și AB-II-m-B00180.02, denumit Ansamblul ”Biserica de piatră”, Turnul ”Bisericii de piatră” și Pivniță, situat în comuna Șibot, județul Alba.

Guvernul de la Budapesta, în prim-plan

Mai mult, am deja o mulțime de semnale că statul maghiar s-a pus pe cumpărat proprietăți în România, fie monumente de patrimoniu, păduri și terenuri agricole, iar Guvernul PNL Câțu și acoliții lui au acceptat orice pentru a rămâne la guvernare și a fi susținuți de UDMR. Urmează și alte proprietăți, monumente istorice, terenuri agricole etc.

De astăzi avem dovada că președintele PNL Alba Ion Dumitrel și Guvernul Câțu sunt niște trădători de neam și țară, care ar fi în stare să ne vândă bucată cu bucată, doar pentru a rămâne lipiți de scaune… Nu contează că se vând munți, păduri, terenuri agricole sau monumente istorice ale României…Până când, Doamne?!″, a transmis senator PSD, Călin Gheorghe Matieș, conform ziarulunirea.ro.

Conform adevarul.ro, in prim-plan apare o fundaţie cu sediul în Ungaria, care a cumpărat un ansamblu format din trei monumente istorice din județul Alba. Totuși, proprietarul terenului a scos în evidență mai multe ilegalităţi în procesul de vânzare-cumpărare.

Este vorba despre Ansamblul ”Biserica de piatră”, Turnul ”Bisericii de piatră” şi Pivniţă din satul Băcăinţi, comuna Şibot, Alba. Fundaţia citată este Pontes Közhasznú Alapítvány a Fiatalok Társadalmi Szerepvállalásáért.

Rolul jucat de Parohia Reformată Alba Iulia

Vânzătorul: Parohia Reformată Alba Iulia, în numele Parohiei Reformate Băcăinţi. Reprezentantul fundaţiei maghiare este chiar preşedintele UDMR Alba, Ladányi Árpád Csaba, fost subprefect de Alba şi fost şef al Gărzii Financiare la nivel naţional.

Contractul de vânzare-cumpărare a fost încheiat la 20 mai 2021, iar valoarea tranzacţiei este de 6.500 de euro. Pe lângă monumentele istorice, în tranzacţie a fost inclus şi terenul în suprafaţă de aproximativ 2.600 de metri pătraţi. Cine știe… Poate că aici este adevărata miză…

Obiectivele istorice datează din secolul al XIII-lea, iar înainte de această tranzacție controversată, oficialii de la Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Alba, Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Şibot au refuzat exercitarea dreptului de preempţiune.

Practic, ei au refuzat să cumpere ansamblului format din cele trei monumente istorice. Contractul de vânzare-cumpărare a fost autentificat la notar. Totuși, la 24 mai 2021, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Alba a respins cererea depusă de fundaţia maghiară având ca obiect intabularea dreptului de proprietate.

sursa: Andrei Căstăian - OCPI Alba a respins înscrierea dreptului de proprietate al fundaţiei maghiare

Ce spune proprietarul terenului

Proprietarul terenului pe care se află monumentele este chiar Adrian Căstăian. El  spus că a cumpărat legal terenul în 2019 de la o familie vecină care îl avea în proprietate de trei generaţii şi acuză că tranzacţia nu este legală. „S-au folosit de un extras de carte funciară din anul 1889, fără a mai merge mai departe să vadă care a fost evoluţia terenului şi cine este actualul proprietar.

Au mers cu subprefectul UDMR la Primăria Şibot şi au obţinut o poziţie în registrul agricol şi apoi un certificat fiscal cu care au mers la notar. Contractul de vânzare cumpărare este un fals pentru că are la bază o situaţie nereală. Acest lucru este demonstrat şi de faptul că OCPI le-a respins întăbularea dreptului de proprietate”, a spus proprietarul terenului.

Același Căstăian acuză că Parohiei Reformate Băcăinţi i-a fost atribuit ilegal codul fiscal al Eparhiei Reformate Alba: „Au venit noaptea ca hoţii crezând că au de a face cu o altfel de familie. Am fost pur şi simplu şocat.

Nu contest faptul că, cândva, au fost proprietari, dar trebuiau să ceară dreptul de proprietate la primărie. Nu au făcut-o în termenul legal pentru că ştiau că vor primi teren în altă parte şi ei voiau monumentele. Nu am nicio problemă că sunt maghiari, dar trebuiau să respecte legea.”

Ulterior, la 16 octombrie, în apropierea monumentelor s-a sărbătorit împlinirea a 542 de ani de la bătălia de pe Câmpul Pâinii, din 13 octombrie 1479. Au participat și câteva persoane care purtau uniforma husar, militarii maghiari din perioada secolelor 15 şi 16.

„Au instalat un fel de plăcuţă comemorativă. Îmi pare rău că i-am lăsat să îşi ţină evenimentul. Voi face şi plângere penală pentru că nu este normal ce s-a întâmplat”, a completat Căstăian.

Se rezolvă în instanță

Conform sursei citate, avocatul Ladányi Árpád Csaba a spus că totul va fi rezolvată în justiţie. „Vecinul s-a intabulat pe o parte care este cimitir şi o parte monument istoric, respectiv pivniţa. Turnul bisericii din ce am studiat nu este intabulat pe el.

Această proprietate este a Bisericii Reformate, care, însă, nu a făcut o ridicare topografică a terenului. Am trimis o echipă acolo care lucrează la o situaţie topografică a terenului. Proprietatea vecinului se suprapune parţial peste proprietatea noastră. Noi considerăm că s-a intabulat ilegal”, a declarat Ladányi Árpád, curator al Eparhiei Reformate Alba Iulia.

„Biserica Reformată nu are resurse financiare. Monumentele de la Băcăinţi sunt abandonate de peste 30 de ani. Trebuie restaurate şi incluse în circuitul turistic al judeţului. Este mai puţin important cine o face, dacă destinaţia este păstrată”, spune preşedintele UDMR Alba.