Vicepreședintele Comisiei de Apărare, deputatul PNL Ovidiu Raețchi, i-a solicitat premierului Viorica Dăncilă să facă public raportul privind evenimentele din 10 august 2018, acuzând că secretizarea unui astfel de document este o „practică demnă de URSS”.
Raețchi i-a transmis premierului Viorica Dăncilă o scrisoare deschisă privind „reprimarea” protestului din 10 august. Liberalul i-a solicitat să facă public raportul privind incidentele de anul trecut din Piața Victoriei, considerând că dacă va acționa, în sens contrar, va demonstra că nu a învățat nimic din rezultatul alegerilor europarlamentare.
Redăm conținutul integral al comunicatului de presă, adresat premierului Viorica Dăncilă:
„Doamna prim-ministru Viorică Dăncilă,
Ați pretins după alegerile europarlamentare și prăbușirea electorală a PSD că ați înțeles ceva din mesajul cetățenilor. În acest caz, trebuie să faceți public raportul ministrului de Interne privind represiunea din 10 august. Acest raport este încă ascuns de cetățeni, deși a fost făcut pentru informarea acestora! Această practică, doamnă Dăncilă, e demnă de URSS: ministrul Carmen Dan dă socoteală publicului despre ce s-a întâmplat în 10 august, dar publicul nu are acces la document!
Din punctul meu de vedere, raportul din 10 august este încă ferit de ochii publicului pentru că în el au fost "scăpate" indicii de poliție politică exercitată de regimul Dragnea-Carmen Dan. Spun asta după ce, în calitate de membru al Comisiei de Apărare a Camerei Deputaților, am citit acest raport. Dovezi privind faptul că doamna Dan monitorizează activitatea publică a oponenților PSD în surse deschise au apărut încă din iarna anului 2017, când ministrul de Interne a prezentat o listă cu personalitățile care aprobau sau participau la protestele provocate de Ordonanța 13, deși acest lucru era perfect legal: „Cu această ocazie am remarcat implicarea unor personalităti publice, formatori de opinie sau membri ai unor formațiuni politice, pentru susținerea acestor proteste în stradă. Vă pot da și câteva exemple: Mircea Marian, Emilia Șercan, Ovidiu Vanghele, Robert Turcescu, Lucian Mîndruță, Nicușor Dan, Clotilde Armand, Cătălin Tolontan sau Andrei Gheorghe”- a spus atunci Carmen Dan. Acest lucru nu avea nicio legătură cu atribuțiile ministrului de Interne, care nu este angajată să facă revista presei și nici să decidă ce opinii sunt corecte sau incorecte.
În consecință, doamna Dăncilă, impuneți urgent ministrului de Interne, dacă nu sunteți complice la o operațiune de mușamalizare, să publice raportul MAI pentru evenimentele din 10 august. Nu suntem un stat polițienesc, în care numai ștabii au acces la așa-zise secrete care, în fapt, nu ascund uneori decât abuzuri și incompetență. Dacă doamna Dan va încerca să vă spună - așa cum face de aproape un an - că în cadrul raportului există câteva rânduri de la o structură de informații care nu pot fi făcute publice, dispuneți că foaia respectivă (total irelevantă, așa cum a declarat și doamna Dan, care admite că nu a primit informări semnificative de la servicii) să fie eliminată din raport, care conține circa 200 de pagini. E ridicol că aceste sute de pagini sunt cenzurate cu pretextul caraghios al unei foi "secrete”.