Evenimentul Zilei > Social > Guvernul Cioloș anunţă ” RESTITUIREA sumelor donate” pentru Cumințenia Pământului, deși știe că „NU vor putea fi IDENTIFICAŢI toți donatorii”
Guvernul Cioloș anunţă ” RESTITUIREA  sumelor donate” pentru Cumințenia Pământului, deși știe că „NU vor putea fi IDENTIFICAŢI toți donatorii”

Guvernul Cioloș anunţă ” RESTITUIREA sumelor donate” pentru Cumințenia Pământului, deși știe că „NU vor putea fi IDENTIFICAŢI toți donatorii”

Ȋn luna martie a acestui an, Ministerul Culturii comunica Guvernului că oferta finală a statului român pentru achiziționarea sculpturii lui Brâncuși este de 11 milioane de euro, iar plata trebuie să fie realizată până la data de 31 octombrie 2016. Guvernul s-a angajat să suporte 5 milioane de euro din sumă, diferența de bani urmând să fie adunată printr-o colectă publică.

Ȋn acest sens, la 30 martie a fost emisă o ordonanță de urgență, OUG 10/2016, conform căreia „persoanele juridice, persoanele fizice, cu excepția instituțiilor și autorităților publice, indiferent de forma de finanțare și de subordonare a acestora, pot dona sume în vederea achiziționării de către stat, prin Ministerul Culturii, a operei de artă «Cumințenia Pământului»”. Art.4 din OUG 10/2016 prevede că donațiile pot fi făcute „până la data de 30 septembrie anul curent, relatează activenews.ro.

Peste 100.000 de euro diferență, în raportările publice

• Ȋn raportările donațiilor apare o diferență de peste 100.000 de euro • Soluție disperată: Guvernul trimite amendamente în comisii, pe ultima sută de metri • Donatorii trebuie identificați pentru a le fi restituiți banii, dar peste 400.000 de euro au fost donați prin SMS sau online • Noua rectificare bugetară nu prevede niciun cent pentru "Cumințenia Pământului”. 
 
Ȋn ratata campanie de subscripție publică organizată de Guvern pentru achiziționarea "Cumințeniei Pământului” nu e vorba doar de o lipsă de strategie sau de viziune. Nici de coborârea în derizoriu a numelui unei opere de artă ce-i aparține marelui Constantin Brâncuși. Și nici de populismul din sloganul "Brâncuși e al tău așa cum și țara asta e a ta”.
 
Ȋn ratata campanie a Guvernului e vorba acum mai ales de respectarea legii. Și mai e vorba și de peste 1 milion de euro, bani adunați de la persoane fizice și juridice care au donat pentru "Cumințenia Pământului”.
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.