Guvernul Ciolacu pregătește măsurile pentru iarna 2024-2025. Derogare pentru asigurarea încălzirii localităților

Calorifer. Sursa foto: Pixabay

Executivul condus de Marcel Ciolacu pregătește o serie de măsuri pentru a veni în sprijinul populației în timpul sezonului rece. În urma solicitărilor mai multor administrații locale, Guvernul pregătește o derogare la Legea finanțelor publice locale prin care primăriile să poată garanta și anul acesta creditele pentru combustibil pentru CET-urilor care încălzesc centralizat populația.

Guvernul Ciolacu, plan pentru sezonul rece

Deși primăriile Constanța și Ploiești au făcut aceste solicitări, nu este primul an când este aplicată o astfel de derogare. Practic, derogarea de la Legea finanțelor publice locale este necesară deoarece aceasta interzice autorităților locale să se împrumute și să garanteze credite dacă gradul lor de îndatorare este mai mare de 30% din media aritmetică a veniturilor proprii, ori dacă au înregistrat plăți restante sau deficit.

Astfel, draftul de proiect prevede ca ″în anul 2024, prin derogare de la art.61 alin.(1) și art.63 alin.(4) și alin.(41) din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, unitățile administrativ-teritoriale pot garanta împrumuturile contractate de către operatorii de servicii de alimentare cu energie termică din subordine care prestează serviciul public de producere a energiei termice în sistem centralizat, pentru achiziția de combustibil necesar asigurării energiei termice în sezonul rece 2024-2025, cu respectarea legislației în domeniul ajutorului de stat″.

Marcel Ciolacu. Sursa foto: Facebook

Măsuri preventive

Măsura cu caracter preventiv este deja pregătită de Guvernul Ciolacu pentru a nu se ajunge într-o situație limită în pragul sezonului rece.

Municipiul Ploiești a anunțat Guvernul că pentru asigurarea funcționării termoficării pe timp de iarnă este nevoie de garantarea unui credit de minimum 40 milioane lei, cu care operatorul Termo Ploiești va cumpăra gaze naturale.

Guvernul Ciolacu continuă măsurile de protecție a populației

Și Municipiul Constanța a făcut o astfel de informare către executiv:

″Termocentrale Constanța SRL nu are posibilitatea să susțină din încasările curente proprii achiziționarea combustibilului necesar în sezonul de iarnă, din cauza existenței decalajului bine cunoscut între data/perioada încasării de la consumatori a contravalorii energiei termice livrate și consumate, decalaj ce poate atinge și 90 de zile calendaristice, precum și obligației producătorului de a achita în avans contravaloarea gazelor naturale. UAT Municipiul Constanța poate garanta un împrumut de până la 80 milioane lei, care să fie contractat de către operatorul de serviciu de alimentare cu energie termică din subordine, ce prestează serviciul public de producere a energiei termice în sistem centralizat, pentru achiziția combustibilului necesar asigurării anergiei termice în sezonul rece 2024-2025″, a transmis către GuvernPrimăria Municipiului Constanța.