Aleșii politici ar urma să adopte încă o ordonanță a austerității. Conform actului normativ, cheltuielile publice ar urma să fie înghețate.
Guvernul Ciolacu ar urma să adopte o ordonanță a austerității. Conform actului normativ, cheltuielile publice ar urma să fie înghețate pentru lunile noiembrie și decembrie. Mai mult, compensațiile salariale obținute prin hotărâri judecătorești nu vor mai putea fi plătite.
Guvernul Ciolacu pregătește adevărata ordonanță a austerității
Actul normativ va afecta cheltuielile publice pentru finalul acestui an. Mai mult, plata compensațiilor salariale care au fost obținute prin hotărâre judecătorească nu va mai putea fi făcută. Prin intermediul acestor măsuri, Guvernul Ciolacu intenționează să economisească peste 8 miliarde de lei la bugetul de stat.
Conform proiectului de ordonanță, țara noastră s-ar confrunta cu un deficit excesiv încă din anul 2019.Astfel, aleșii politici vor să respecte în continuare ținta de 4,4%.
Cheltuielile de stat care urmează să fie înghețate
Preambulul proiectului arată că vor fi tăiate mai multe cheltuieli publice ce țin de achiziții de bunuri și servicii (inclusiv obiecte de inventar), reparații, consultanță sau expertiză. Guvernul Ciolacu vrea să înghețe și contribuțiile administrației publice locale la realizarea unor lucrări de interes public local, în baza unor convenții sau contracte de asociere.
De altfel, urmează să fie înghețate și cheltuielile din cadrul Companiei Naționale de Investiții. De asemenea, plata eșalonată a salariilor care au fost obținute prin hotărâri judecătorești, nu va mai putea fi făcută.
Guvernul Ciolacu stabilește creșterea salariului minim pe economie pentru construcții și agricultură
După numeroase tergiversări în acest sens, aleșii vor stabili cuantumul creșterii salariului minim pentru segmentul agricol, dar și pentru domeniul construcțiilor.
,,În momentul în care legea este promulgată. Vineri o să facem şedinţă de guvern, săptămâna viitoare urgent şedinţă cu toţi partenerii sociali. După cum ştiţi, o să luăm hotărârea în ceea ce prveşte salariul minim în construcţii şi agricultură.”, a precizat șeful Executivului.
Decizia ar urma să fie luată după mai multe discuții purtate cu patronatele din cele două sectoare de activitate.