Guvernul caută avocat pentru marele proces cu Pfizer

Guvern. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Prin intermediul unui memorandum, Guvernul a autorizat Ministerul Finanțelor să angajeze asistență juridică pentru a reprezenta România în procesul cu compania Pfizer.

Pe ordinea de zi a ședinței de guvern de azi se află un menorandum prin care Ministerul de Finanțe va putea angaja o firmă de avocatură pentru procesul cu Pfizer.

Când va fi primul proces dintre România și Pfizer

„Aprobarea împuternicirii Ministerului Finanțelor pentru contractarea de servicii de asistență juridică și reprezentare în vederea asigurării reprezentării României în cauza înregistrată cu nr.F5331-23, aflată pe rolul Tribunalului de Primă Instanță francofon din Bruxelles”, se arată pe site-ul gov.ro.

Primul termen de judecată va fi pe 20 februarie 2024, potrivit sursei citate.

Prin această inițiativă legislativă, Guvernul conferă Ministerului Finanțelor mandatul de a încheia contracte pentru servicii juridice destinate reprezentării României în fața Tribunalului de Primă Instanță francofon din Bruxelles în cadrul cauzei nr. F5331-23.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor. Sursă foto: Facebook

România are nevoie urgentă de reprezentare juridică

Compania Pfizer - BioNTech a acționat România în judecată pentru plata tuturor vaccinurilor anti-Covid achiziționate ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în 2021.

În acest sens, Ministerul Finanțelor va angaja în regim de urgență un cabinet sau o societate de avocatură cu experiență relevantă, care să îndeplinească toate cerințele legale necesare pentru a apăra interesele României. De asemenea, structura juridică din cadrul Ministerului Finanțelor va prelua responsabilitatea de a reprezenta statul în toate litigiile judiciare internaționale, inclusiv în dosarul judiciar din Regatul Belgiei, care va reglementa explicit această atribuție de reprezentare.

Necesitatea adoptării acestei măsuri este determinată de termenul extrem de scurt până la prima înfățișare în instanță, respectiv 20.02.2024, când este imperativ să fie contractate serviciile juridice de asistență și reprezentare.

Ministerul Finanțelor preia această responsabilitate, având în vedere că Ministerul Sănătății nu a încheiat niciun contract pentru aceste servicii, nici pentru instanțele naționale, nici pentru cele internaționale, lipsindu-i experiența în asemenea contractări.

Pfizer cere despăgubiri de peste jumătate de miliard de euro

Pfizer solicită României să își onoreze angajamentul privind dozele de vaccin împotriva COVID-19 comandate. În caz contrar, Guvernul din București ar putea fi nevoit să plătească despăgubiri de peste jumătate de miliard de euro. România se află în mijlocul unui proces intentat de Pfizer, compania farmaceutică cerând ca autoritățile centrale să plătească contravaloarea a 28 de milioane de doze de vaccin anti-COVID comandate. Statul român este obligat să acopere integral costul dozelor de vaccin Pfizer, altfel riscul este ca România să plătească despăgubiri de peste jumătate de miliard de euro. Această situație survine în contextul în care țara noastră nu a utilizat în întregime stocurile de vaccin pe care le deține. Depozitele naționale sunt pline cu vaccinuri și echipamente medicale al căror termen de valabilitate se apropie. Prejudiciul estimat se ridică la aproape un miliard de euro. Direcția Națională Anticorupție (DNA) a inițiat investigații penale împotriva foștilor miniștri ai Sănătății din perioada pandemiei, precum și a fostului premier Florin Cîțu, pentru presupuse nereguli în privința achizițiilor de vaccinuri.