Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat ieri că imediat după alegerile europarlamentare Guvernul va adopta Codul administrativ prin ordonanţă de urgenţă, urgenţa fiind justificată de necesitatea simplificării procedurii de atestare a domeniului public, actuala procedură generând zilnic „pierderi de bani europeni”.
Proiectul Codului administrativ, care prevedea şi pensii speciale pentru aleşii locali, a fost respins pe 3 aprilie, în unanimitate, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, după ce a fost declarat neconstituţional printr-o decizie a CCR. De asemenea, prin lege se elimina rolul de filtru al Agenției Funcționarilor Publici în calea abuzurilor politice, lucru care ar fi dus la pierderea unor finanțări europene de până la 553 milioane de euro. O altă prevedere a Codului stabilea că deciziile privind patrimoniul unităților administrativ teritoriale vor putea fi luate cu jumătate plus unu din numărul consilierilor locali sau județeni, față de majoritatea de două treimi necesară în prezent. Conform Codului, procedura de licitație a contractelor de concesiune sau închiriere a bunurilor proprietate publică urma să fie validată dacă erau depuse doar 2 oferte valide (nu 3, cum e acum). Dacă procedura se relua, era necesară doar o ofertă validă depusă (și nu 3).
O Administrație și mai opacă
Senatorul USR, Florina Presadă, arăta, după adoptarea Codului, că printre schimbările făcute în cadrul administrației publice locale erau prevederi care făceau activitatea autorităților mai opacă decât era până atunci: „Nu vor mai fi publicate procese verbale ale ședințelor de consiliu local, ci sinteze ale acestora. Practic, cetățenii nu vor mai ști cine ce a zis exact în ședința de consiliu local. Au eliminat obligația aleșilor locali de a aduce la cunoștința cetățenilor toate faptele și actele administrative ce interesează comunitatea locală”.
Codul fusese adoptat în iulie 2018, iar grupurile parlamentare ale PNL, USR şi PMP, dar şi preşedintele Klaus Iohannis au formulat obiecţii de neconstituţionalitate, acceptate ulterior de CCR, care a declarat actul normativ neconstituţional, în noiembrie 2018.
Și premierul Viorica Dăncilă a anunţat sâmbătă că Guvernul va adopta Codul administrativ prin ordonanţă de urgenţă. Ea a mai vorbit şi despre amnistia fiscală şi reducerea TVA de la 9 la 5% pentru produsele bio şi cele tradiţionale.
Aminstie pentru unele asigurări de sănătate
Ministerul Finanţelor anunța miercuri că a iniţiat un proiect de OUG prin care se va reglementa anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi a obligaţiilor fiscale accesorii aferente, neachitate până la data intrării în vigoare a ordonanţei, stabilite prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, datorată de persoanele fizice pentru care baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât valoarea a douăsprezece salarii de bază minime brute pe ţară, aferentă perioadelor fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017. De asemenea, se propune ca, pentru aceeaşi perioadă, organul fiscal să nu mai emită astfel de decizii de impunere, în condiţiile în care acestea nu au fost emise încă.