Evenimentul Zilei > Economie > Guvernul alocă fonduri pentru pensii și salariile medicilor. Ministerul Muncii va primi bani la rectificare
Guvernul alocă fonduri pentru pensii și salariile medicilor. Ministerul Muncii va primi bani la rectificare

Guvernul alocă fonduri pentru pensii și salariile medicilor. Ministerul Muncii va primi bani la rectificare

Pensiile și salariile lucrătorilor din sistemul medical vor fi plătite fără probleme după ce guvernul va adopta rectificarea bugetară. Ministerul Finanțelor a publicat draftul rectificării bugetare, care confirmă că bugetul de asigurări sociale este gol.

Noul ministru al Finanţelor Publice, Adrian Câciu a anunţat că în ședința de vineri va fi adoptată rectificarea bugetară. El a dat asigurări că salarile din Sănătate şi din întreg sistemul bugetar, dar și pensiile și celelalte drepturi vor fi plătite până la sfârşitul anului.

„Salariile din sănătate și din întreg sistemul bugetar, pensiile și toate drepturilor cetățenilor vor fi plătite fără probleme până la sfârșitul anului. Respect munca oamenilor! Ministrul Finanțelor trebuie să aibă ochi atât pentru cifre, dar mai ales pentru un trai mai bun pentru cetățeni. În ședința de Guvern de astăzi voi veni cu rectificarea bugetară, prin care asigurăm banii necesari pentru plata tuturor drepturilor sociale, pentru susținerea sistemului de sănătate în lupta cu COVID-19, pentru funcționarea serviciilor publice”, a arătat Adrian Câciu.

Actul normativ va intra în vigoare imediat

Ministrul de Finanțe a precizat că proiectul de buget rectificat a fost realizat rapid, contracronometru, pentru ca actul normativ să intre în vigoare imediat.

„Este primul proiect realizat contracronometru cu ai mei colegi din Ministerul Finanţelor şi le mulţumesc! Avem multe de făcut în continuare: proiectul de buget pentru anul viitor, accesarea banilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, consultări ample cu mediul de afaceri, cu partenerii sociali. Nu tăiem bani, ci venim cu soluţii pentru a construi proiecte pentru români! Nu venim cu noi taxe, ci regândim modul de a construi sistemul fiscal pentru a-i ajuta în primul rând pe cei vulnerabili”, mai precizat Adrian Câciu, într-o postare pe Facebook.

Sursa foto: EVZ

Bugetul de asigurări sociale era gol

Conform documentului de rectificare, vor fi alocați bani pentru plata pensiilor, fapt ce confirm afirmațiile fostului ministru al Muncii, Raluca Turcan. Potrivit acesteia în bugetul de asigurări sociale nu mai sunt bani de pensii. Iar sumele vor trebui alocate în urma rectificării.

De asemenea, potrivit draftului, la această rectificare vor fi alocate și fondurile necesare pentru plata salariilor către angajații din sistemul de sănătate.

„Ministerul Muncii și Protecției Sociale: +2.195,7 milioane lei per sold în special pentru asigurarea drepturilor de natura asistenței sociale în vederea compensării aferente consumului de energie electrică și gaze, plății indemnizațiilor acordate la întreruperea activității în condițiile pandemiei, a alocațiilor de stat pentru copii, a drepturilor persoanelor cu handicap, a indemnizației de creștere a copilului și plății integrale a pensiilor și  indemnizațiilor și a ajutorului de încălzire și respectiv diminuarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului de asigurări sociale de stat cu -142,4 milioane lei, a transferurilor din bugetul de stat către bugetul asigurărilor pentru șomaj cu suma de -49,4 milioane lei concomitent cu  majorarea transferurilor din bugetul de stat către Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale cu +82,0 milioane lei”, se arată în draftul rectificării bugetare.

Documentele pentru rectificarea bugetară.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.