Guvernul a înaintat, azi, Parlamentului proiectele de Lege-cadru privind salarizarea unitară şi Legea privind salarizarea în anul 2011. Executivul urmează să-şi angajeze răspunderea pe cele două legi.
"Premierul Emil Boc solicită preşedintelui Camerei Deputaţilor şi preşedintelui Senatului ca, împreună cu Birourile Permanente, să stabilească programul de desfăşurare a procedurilor parlamentare necesare în vederea angajării răspunderii guvernului pe cele două proiecte de lege", au precizat reprezentanţii Guvernului.
Executivul a adoptat, miercuri seară, legile salarizării. Legea salarizării pentru anul 2011 prevede că bugetarii vor primi anul viitor 15% la veniturile reduse, iar salariul minim va fi de 670 de lei. În plus, după majorarea salariului de bază cu 15%, aceştia vor primi şi o sumă egală cu media stimulentelor pe funcţie şi pe ordonator de credite din octombrie 2010, după cum a explicat ministrul muncii, Ioan Botiş, după şedinţa de guvern.
Însă proiectul legii de salarizare pentru anul 2011 mai prevede că bugetarii vor avea parte de pierderi anul viitor. Astfel, executivul nu mai are bani să plătească nici premiul anual, nici sporul de ore suplimentare. În plus, a fost eliminată şi acordarea oricărui fel de tichet. De asemenea, "în anul 2011 ordonatorii de credite nu vor acorda premii", nici "ajutoare sau, după caz, indemnizaţii la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă", este specificiat în documentul adoptat de Executiv. Nu se vor plăti nici banii pentru orele suplimentare efectuate de angajaţii de la stat, acestea urmând să fie compensate doar cu timp liber corespunzător, se mai arată în lege.
Fără tichete de masă şi de vacanţă
Tot din ianuarie 2011, instituţiile publice centrale şi locale (inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, cu excepţia instituţiilor finanţate integral din venituri proprii) nu acordă tichete de masă, tichete-cadou şi nici tichete de vacanţă personalului din cadrul acestora.
Guvernanţii au mai aprobat în şedinţa de aseară şi noua lege cadru de salarizare unitară a bugetarilor, despre care ministrul Botiş a spus că "va arăta fiecăruia cum va evolua în carieră, ceea ce este esenţial pentru cine vrea o carieră în sistemul public". Legea prevede o valoare de referinţă a salariului minim de 600 de lei, însă aceasta, ca şi coeficienţii, nu se va aplica în 2011. De altfel, Botiş a arătat că legea-cadru stabileşte, ca obiectiv general, creşterea salariilor bugetarilor cu 43%, etapizat, până în 2015.