Azi, la Curtea de Apel Cluj a avut loc cel mai ”zbuciumat” termen de judecată, din lungul proces, în care Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea, este judecat pentru abuz în serviciu. La dosar a fost depus un document emis de Guvernul României prin care se arată că s-a renunțat la pretențiile civile.
În ședința de judecată, la un moment dat, s-a discutat despre un document depus la dosar, care purta antetul Guvernului României, prin care această instituție a anunțat că nu se mai constituie parte vătămată. Și mai ciudat este că Guvernul României a depus o altă cerere prin care a solicitat efectuarea unei expertize, fără a se specifica ce fel de expertiză este vorba, contabilă sau tehnică, cu referire la pietruirea drumurilor din județul Vrancea, despre care DNA susține că s-a făcut cu încălcarea legislației în vigoare.
Practic, cele două adrese ale Guvernului se bat cap în cap, deoarece într-una se vorbește de renunțarea la pretențiile civile formulate prin apelul depus împotriva sentinței prin care Oprișan a fost achitat, la instanța de fond, iar în al doilea document se solicită, totuși o expertiză. Această neclaritate l-a făcut pe judecătorul care a condus ședința de judecată să acorde un alt termen de judecată, dată până la care Guvernul României trebuie să spună clar ce anume dorește. Un avocat prezent în sală a declarat că dacă adresa Guvernului este reală atunci apelul râmâne fără obiect.
La termenul de azi au mai fost audiați șapte martori, trei patroni ai unor firme de construcții care au derulat lucrări în zonă, dar și fostul secretar al Consiliului Județean Vrancea, care a fost chestionat în legătură cu achiziționarea complexului Căprioara.
Acuzele DNA
În iunie 2006, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a lui Oprișan pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, fals și uz de fals. Procurorii DNA l-au învinuit pe președintele CJ Vrancea pentru cheltuirea în mod nelegal a 1,9 milioane de dolari pentru balastarea a 41 de drumuri comunale, dar și pentru modul cum s-a achiziționat Complexul Turistic 'Căprioara'.
În rechizitoriu se arată că mai multe drumuri comunale au fost pietruite fără ca acest lucru să fie necesar, unele dintre lucrări au fost executate în mod fictiv sau incomplet, deși banii au fost plătiți de către CJ Vrancea în avans. Potrivit procurorilor DNA, Marian Oprișan a negociat și achiziționat, fără hotărârea necesară a CJ și fără avizele de specialitate ale comisiilor din Consiliu, Complexul Turistic ”Căprioara”, în jurul căruia deținea, împreună cu membrii familiei, opt hectare de teren. Pentru această achiziție, Marian Oprișan ar fi alocat ilegal 17 miliarde lei vechi din fondurile publice ale CJ Vrancea. În plus, acesta ar fi întocmit și înaintat Guvernului o adresă falsă prin care a solicitat și obținut trei miliarde lei vechi din fondul de rezervă al Executivului, dar pretextele invocate în adresă erau false, iar banii ar fi fost utilizați tot pentru achiziția complexului.