Guvernul a reglementat, astăzi, printr-o ordonanţă de urgenţă, modul de acordare a alocaţiilor sociale, astfel încât acesta să nu fie afectat de dublarea alocaţiilor pentru copii.
"Am reglementat modul de primire a alocaţiilor sociale - respectiv venitul minim garantat şi alocaţia de sprijin a familiei, astfel încât aceasta să rămână în cuantum egal ca şi până acum fără să fie afectată de dublarea alocaţiilor pentru copii", a anunţat ministrul Muncii, Rovana Plumb, potrivit Agerpres.
Potrivit noilor reglementări, venitul net lunar în funcţie de care se acordă alocaţia pentru susţinerea familiei şi ajutorul social va fi stabilit având în vedere un cuantum al alocaţiei de stat pentru copiii în vârstă de peste 2 ani de 42 de lei, respectiv de 84 de lei pentru copiii cu dizabilităţi în vârstă de peste trei ani.
"Modificarea este necesară pentru a permite acordarea, în continuare şi în acelaşi cuantum, a alocaţiei pentru susţinerea familiei şi a ajutorului social acelor familii care, începând cu luna iulie 2015, nu ar mai fi fost considerate eligibile să primească aceste drepturi după majorarea alocaţiei de stat pentru copii. Trebuie menţionat faptul că la stabilirea veniturilor care se iau în calcul pentru acordarea drepturilor de ajutor social, precum şi a drepturilor de alocaţie pentru susţinerea familiei, se are în vedere şi alocaţia de stat pentru copii", se arată într-un comunicat al Executivului.
Urmare a majorării alocaţiei de stat pentru copii, aproximativ 300.000 de familii ar fi fost afectate fie prin scăderea cuantumului beneficiilor sociale, fie prin ieşirea din plată a acestora, potrivit Executivului. În cazul persoanelor care ar fi ieşit din plată, atât acestea cât şi familiile lor nu ar mai fi putut beneficia de asigurare de sănătate.
Pe de altă parte, s-a avut în vedere faptul că alocaţia de stat pentru copii este un drept al copilului, prin urmare, nu trebuie să influenţeze acordarea altor drepturi de asistenţă socială