Evenimentul Zilei > Politica > Guvernul a declarat război Curții Constituționale a României. Document exploziv trimis la CEDO
Guvernul a declarat război Curții Constituționale a României. Document exploziv trimis la CEDO

Guvernul a declarat război Curții Constituționale a României. Document exploziv trimis la CEDO

Guvernul a transmis Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) un document prin care promite că va reforma Curtea Constituţională a României - atât de blamată de preşedintele PNL, Ludovic Orban -, angajament la care s-a ajuns şi în contextul în care România a fost sancţionată pentru că magistraţii CCR i-au interzis Laurei Codruţa Kovesi accesul la o instanţă administrativă, în care să conteste temeiurile revocării din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Documentul face parte din procedura de executare a deciziei CEDO prin care România a fost sancţionată pentru modul în care a fost revocată Kovesi. Sursa citată notează că Guvernul României şi-a propus oficial să elimine factorii care au dus la politizarea deciziilor Curţii Constituţionale a României.

Totuşi, în acest document care reprezintă o premieră în politica românească nu există paşii şi procedurile prin care poate fi atins obiectivul menţionat. În schimb, se arată că se doreşte reglementarea posibilităţii de revizuire a deciziilor CCR în cazul în care CEDO constată încălcări ale drepturilor fundamentale.

Aceeaşi reglementare de revizuire a deciziilor CCR este vizată şi în cazul în care Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) constată că a fost încălcat principiul supremaţiei dreptului european, notează Adevărul.

Ce trebuie să se întâmple mai departe

„Procedural, după ce o decizie a CEDO rămâne definitivă, guvernul sancţionat trimite Serviciului de Executări a Hotărârilor CEDO un plan de măsuri prin care se implementează decizia. Planul este apoi evaluat de Comitetul Miniştrilor de Externe din ţările membre ale Consiliului Europei.

Instituţia de contact din România prin care se derulează procedura este Agentul Guvernamental pentru CEDO, aflat în subordinea Ministerului Afacerilor Externe. Datele cazului Decizia în cazul Kovesi a fost pronunţată pe 5 mai 2020 şi a devenit definitivă pe 5 august acelaşi an. Conform sentinţei, România a fost sancţionată pentru că Laurei Codruţa Kovesi i-a fost interzis expres, de către Curtea Constituţională, accesul la o instanţă administrativă, în care să conteste temeiurile revocării.

CCR a statuat că procedura revocării se bazează pe raporturi pur constituţionale între actorii implicaţi, care nu pot fi judecate de instanţa de contencios administrativ, ci numai de către de instanţa de contencios constituţional. CEDO a stabilit însă că prin acest fapt a fost încălcat accesul la Justiţie şi dreptul la un proces echitabil.

Apare şi Tudorel Toader, fostul ministru al Justiţiei

De asemenea, CEDO a mai sancţionat faptul că printre capetele de acuzare aduse de ministrul Justiţiei de atunci, Tudorel Toader, în sprijinul revocării au fost criticile aduse de Kovesi schimbărilor legislative promovate de guvernarea PSD în domeniul penal şi al organizării judiciare, ceea ce a încălcat dreptul la liberă exprimare”, se arată pe adevărul.ro.

La această situaţie s-a ajuns în urma memorandumului transmis de Forumul Judecătorilor şi Iniţiativa pentru Justiţie  la Strasbourg. S-a întâmplat la două săptămâni după ce decizia CEDO în cazul LCK a rămas definitivă.

La acea vreme, cele două asociaţii de magistraţi s-au referit la implementarea corespunzătoare a deciziei Kovesi vs. România. Astfel au fost propuse mai multe măsuri de natură constituţională şi legislativă care vizau reformarea Curţii Constituţionale. În această speţă deosebit de sensibilă, CCR a fost considerată principala responsabilă pentru sancţionarea României.

Orban

Corectorii lui Ludovic Orban

Observând că fostul premier Ludovic Orban a elaborat şi transmis la Strasbourg un plan de măsuri pentru implementarea deciziei CEDO, dar a omis să propună ceva clar despre reformarea CCR, asociaţiile citate au revenit cu demersul lor.

Omisiunea lui Orban a fost remarcată deşi în anul în care condus Guvernul României el a lansat numeroase critici la adresa CCR. Şi în prezent, când este preşedintele PNL şi al Camerei Deputaţilor, Orban a spus despre CCR că e condusă de Dorneanu, care a dat atâtea decizii care n-au nicio legătură cu Constituţia.

Totodată, amintim că parlamentarii din Camera Deputaţilor şi Senat au votat la 11 mai numirea Ramonei Săseanu în funcţia de director general interimar al Societăţii Române de Televiziune pentru 6 luni, dar CCR a decis că numirile de la TVR și Radio sunt neconstituționale.
Astfel, CEDO a primit a doua oară memorandumul prin care se insista pentru nevoia de reformare a CCR. Pus în faţa acestei situaţii, organismul european a cerut autorităţilor române să exprime un punct de vedere.

Mecanism complex de îndreptare

„În ceea ce priveşte reglementarea posibilităţii de a fi revizuite deciziile Curţii Constituţionale a României în cazul în care CEDO constată încălcarea drepturilor fundamentale sau Curtea de Justiţie a Uniunii Europene constată o încălcare a principiului supremaţiei dreptului european, Ministerul Justiţiei informează că analizează oportunitatea de modificare a legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.

În fine, Ministerul Justiţiei informează că, în programul de guvernare al actualului Executiv, a fost prevăzut obiectivul reformării CCR în sensul eliminării factorilor care au condus la politizarea deciziilor sale şi, în acest scop, a fost decisă crearea unei comisii parlamentare care trebuie să prezinte un proiect de reformare a CCR până la finalul primului an de guvernare”, a fost răspunsul pe care ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, l-a transmis Comitetului Miniştrilor prin Agentul Guvernamental.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: