Editura Evenimentul si Capital

GUVERNUL a DECIS! Act ISTORIC al Ministerului Economiei care corectează o EROARE LEGISLATIVĂ

Autor: | | 1 Comentarii | 17129 Vizualizari

Guvernul României a adoptat un act normativ istoric. La inițiativa Ministerului Economiei, pentru prima oară, după 1990, a fost corectată o lacuna legislativă care privește situația companiilor statului român care își recuperează obiective economice strategice și devine, din acționar minoritar, acționar majoritar. Efortul specialiștilor din acest minister a pus pe un făgaș normal privatizarea unor societăți de interes național, precum Șantierul Naval 2 Mai Mangalia la care managementul a fost acordat Grupului olandez Damen, dar sub supravegherea Statului Român, devenit acționarul majoritar.

Pentru prima oară după 1990, Guvernul României a adoptat, marți, un act normativ care stabilește, în mod clar, situația companiilor la care statul român devine, din acționar minoritar, acționar majoritar. Concret, marile privatizări post-decembrie au fost lipsite de un fundament legislativ care a permis noilor patroni să beneficieze de bunurile statului român, după bunul plac. Prin acest demers al Ministerului Economiei, vidul legislativ în ceea ce privește guvernanța corporativă a companiilor de stat, a fost corectat prin Ordonanță de Urgență care completează Ordonanța de Urgență nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice adoptată prin legea nr. 111/2016 cu modificările și completările ulterioare. Actul normativ promovat în Guvern de către Ministerul Economiei și, ulterior, adoptat de către Executiv oferă atât privilegii, cât și obligații partenerilor de afaceri ai Statului Român, care au interes să își dezvolte investițiile pe teritoriul național.

„Este un parteneriat echitabil, nu un demers pentru o anumită companie. Este, dacă vreți, un punct de la care, de acum încolo, investitorii vor avea de câștigat, în condițiile în care suntem parteneri cu drepturi egale, raportate la nivelul investițiilor și, respectiv, beneficiilor, evident. Ne vom respecta, întotdeauna, partenerii corecți care beneficiazaă de avantaje, dar și își respectă angajamentele față de statul român”, a declarat, pentru EVZ, un oficial al Guvernului României.

Practic, așa cum explică Ministerul Economiei, Ordonanța de Urgență completează un vid legislativ ce nu a fost avut în vedere în anul 2011 când a fost elaborată OUG nr.109 și nici pe traseul din Legislativ al legii de aprobare din anul 2016 a OUG nr.109/2011. Lacuna legislativă privește situația companiilor la care statul român devine, din acționar minoritar, acționar majoritar.

Actul normativ reprezintă un nou început în privința privatizărilor din sectorul economic românesc. Este necesar pentru situațiile viitoare „în care se va dovedi necesară transformarea a participațiilor minoritare deținute în prezent de către statul român la unii agenți economici în participații majoritare la aceiași agenți economici, pentru protejarea unor interese naționale cu caracter strategic, de natură economică sau socială”.

Ca și în cazul Șantierului 2 Mai Mangalia, actul normativ promovat de către Ministerul Economiei permite încredințarea conducerii executive a societății, controlul managerial și/sau operațional către acționarul privat, numai după o analiză a Adunării Generale a Acționarilor și doar în anumite condiții, printre care:

  • ca statul român să devină acționar majoritar, după ce a fost acționar minoritar;
  • ca acționarul privat să dețină capacitatea tehnică și financiară necesară dezvoltării companiei.

Mircea Badea, ce REACTIE! Ce a putut sa spuna despre CNA jurnalistul! De NECREZUT

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI