După ce au relaxat măsurile cu privire la pandemia provocată de noul coronavirus, guvernul Noii Zeelande s-a axat și pe alte subiecte.

Astfel, o reclamă difuzată în Noua Zeelandă, despre educația sexuală a copiilor, a intrat în centrul atenției și s-a viralizat rapid pe internet. În această reclamă apare un cuplu de actori din filmele pentru adulți care ajung la ușa unei mame și o înștiințează pe aceasta că fiul ei minor obișnuiește să se urmărească filme porno. În momentul în care îi vede pe cei doi actori, băiețelul a încremenit când i-a recunoscut pe actorii pe care îi urmărea pe laptopul său.

Videoclipul a devenit viral în Noua Zeelandă și are ca scop de a-i face conştienţi pe părinţi despre riscurile la care-şi expun copii atunci când îi lasă să navigheze nesupravegheaţi pe internet.

Cei din Noua Zeelandă folosesc deseori umorul pentru a aborda subiecte publice mai delicate, cum ar fi campanii de conștientizare împotriva consumului de alcool la volan, sau campanii anti-rasism.

Campania este realizată sub numele de „Keep It Real” și abordează mai multe subiecte, printre care și cyberbullying-ul, pedofilia și ușurința cu care copiii au acces la conținut violent.

În România, de exemplu, educația sexuală în școli a devenit un subiect extrem de controversat. Proiectul de lege prin care educația sexuală va putea fi predată copiilor în școli doar dacă părintele sau tutorele își dă acordul scris pentru acest lucru a fost votat, miercuri, decizional, de Camera Deputaților.

269 de deputați au votat în favoarea proiectului, în vreme ce alți 35 s-au împotrivit. Totodată, actul normativ schimbă expresia de „educație sexuală” în „educație sanitară”.

Președintele USR, Dan Barna, le-a cerut parlamentarilor PSD și PNL să nu blocheze predarea educației sexuale în școli, iar legea va merge la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.

USR s-a opus variantei de lege introduse de PSD și PNL, prin care materia nu se mai numește „educație sexuală”, ci „educație sanitară”, iar să se poată facă strict cu acordul părinților. Autorii amendamentului sunt social-democrații Adrian Solomon, Elena Hărătău, Titus Corlățean și Nicușor Halici, iar cei liberali sunt Florica Cherecheș și Robert Sighiartău.

„Derularea sistematică în unitățile școlare, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”, a fost amendamentul Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului introdus de către deputații social-democrați și cei liberali. (FOTO: captură BBC)