Furtul miliardului de dolari. Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei a fost demis

Octavian Armașu. Sursa foto: bnm.md

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a fost demis în urma audierilor care au avut loc în Parlamentul Moldovei în dosarul „Fraudei bancare”.

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei a fost demis cu 81 de voturi atât de la partidul de guvernământ PAS, cât și de la Partidul Socialiștilor (PSRM, pro-rus).

Deputații i-au reproșat progresele lente care se petrec în dosarul furtului miliardului de dolari din băncile moldovene.

„În rezultatul audierilor de azi din comisie și din plenul parlamentului care au arătat probleme grave în activitatea conducerii BNM, sabotare în recuperarea banilor, angajarea și menținerea în funcție a unor oameni implicați în frauda bancară, și obstrucționarea anchetei, vă solicităm demisia, domnule Octavian Armașu”, a transmis deputatul PAS, Radu Marian.

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, demis

„Se ia act de informația prezentată de către Octavian Armașu, guvernator al BNM, în plenul Parlamentului în cadrul audierilor parlamentare cu privire la progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar, pe evoluția dosarului numit generic „Frauda bancară”.

Se constată activitatea insuficientă și defectuoasă a BNM în partea ce ține de auditul proceselor și persoanelor implicate în dosarul „Frauda bancară”, fapt ce trezește bănuieli rezonabile asupra gestionării defectuoase a sarcinii de asigurare a colaborării BNM cu organele de drept, în vederea investigării recuperării eficiente a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar în dosarul numit generic „Frauda bancară”.

Se constată neîndeplinirea de către guvernatorul BNM Octavian Armașu a condițiilor de exercitare a atribuțiilor stabilite în Legea 548/1995 cu privire la Banca Naţională a Moldovei (…) se revocă din funcția de guvernator al BNM”, se arată în proiectul de hotărâre privind revocarea guvernatorului BNM, citit de președinta Comisiei juridice, numiri și imunități Olesea Stamate.

Ilan Șor a cerut să fie audiat

Ilan Șor, implicat în furtul miliardului de dolari din sistemul bancar, a fugit din țară în 2019. Pe 13 aprilie 2023, Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare. Curtea de Apel Chișinău a decis și impunerea sechestrului pe bunuri în valoare de 5 miliarde de lei moldovenești.

Miercuri, cu o zi înainte de ședința Parlamentului din Republica Moldova, în care avut loc audieri pe cazul furtului miliardului de dolari din sistemul bancar, Ilan Șor s-a adresat deputaților cu cerința de a-i oferi posibilitatea să participe la discuții. El a transmis că intenționează să facă declarații importante despre cum au fost furați banii și cine este implicat cu adevărat.