În Guvern se lucrează la un nou proiect de lege similar OUG 13 privind modificarea Codurilor penale în sensul punerii lor în acord cu deciziile de neconstituţionalitate ale CCR. Spre deosebire de OUG 13, proiectul va fi trimis Parlamentului ca iniţiativă legislativă şi nu va mai fi adoptat de urgenţă în Guvern. Definiţia abuzului în serviciu din Codul Penal va fi modificată şi va fi menţinut un prag al prejudiciului.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a avut discuţii "în linii mari" cu premierul Sorin Grindeanu şi cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, cu privire la modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală.
În proiectul pe care Guvernul îl va trimite Parlamentului va fi prevăzut un prag pentru prejudiciu în cazul abuzului în serviciu, sub care va fi vorba doar de răspundere contravenţională, nu şi penală. În acest moment, acest prag valoric nu există în lege, necesitatea sa fiind invocată însă într-o decizie CCR de anul trecut.
„Facem proiectul de lege, îl supunem dezbaterii publice, ne consultăm cu societatea civilă, cu mediul juridic, CSM, instanţe, procurori, după care draftul asumat de Guvern va fi trimis spre Parlament”, a explicat ministrul Justiţiei.
Ministerul a făcut un inventar al tuturor deciziilor Curţii Constituţionale cu privire la normele juridice penale, urmând ca acelea care nu au fost transpuse să fie adaptate în raport cu hotărârile CCR.
Un alt proiect de lege la care se lucrează în Guvern se referă la punerea în acord a legislaţiei penale cu directivele Uniunii Europene, urmând ca şi acest proiect să fie trimis Parlamentului.