PSD își acuză propriii miniștri că nu vor să împartă puterea guvernamentală cu liderii locali.
O parte din vicepreședinții PSD s-au plâns luni, într-o ședință a conducerii centrale a partidului, că se lovesc de o „reticență mare" din partea miniștrilor în procesul de descentralizare. „Şi anume - toţi spun că este foarte bună, dar nu acum", a relatat președintele partidului, Liviu Dragnea, după ședință.
PSD a stabilit ca joi să aibă loc o întâlnire între Dragnea, miniștrii și premier. „Pentru a lămuri o dată pentru totdeauna atitudinea miniştrilor faţă de descentralizare. Este o decizie politică asumată şi în programul de guvernare, asumată şi în coaliţie şi este un proces care trebuie să înceapă foarte repede", a explicat președintele PSD.
PSD-iștii din teritoriu vor ca ministerele să cedeze o parte din competențe, împreună cu fondurile aferente, către primării, consilii locale și consilii județene.
Influență
Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, aliatul de guvernare al PSD, a declarat, luni, că miniștrii sunt „orgolioși". Tăriceanu va participa și el la discuția de joi din Guvern.
„Eu cred că nimic nu este mai important decât a face o descentralizare profundă. Cred că miniştrii au nu numai o problemă de administrare, dar şi o problemă de orgoliu. Fiecare vrea să fie mai important, să aibă o influenţă mai mare în Cabinet”, a spus acesta.
El a adăugat că „problema” nu este o noutate.
„Am văzut-o şi în alte Guverne, există întotdeauna o concurenţă între membrii Cabinetului, dar acest lucru nu trebuie să fie o frână pentru descentralizare, pentru că, altfel, pentru orice decizie, că e vorba de autorităţile locale, că e vorba de cetăţeni, trebuie să înţelegem că nu e soluţia de a-i plimba la Bucureşti pe toţi pentru a le rezolva problemele şi trebuie să delegăm responsabilităţile la nivel local", a precizat Tăriceanu.
Program de guvernare
În programul de guvernare adoptat în Parlament odată cu învestirea Guvernului Viorica Dăncilă, PSD s-a angajat să continue procesul de descentralizare. La Capitolul „Administrație publică. Politici Regionale" din programul de guvernare, PSD și ALDE au scris:
„Nu există cetățean care să nu-și dorească o locuință cu tot confortul (apă, canalizare, căldură, energie electrică), care să se poată deplasa în condiții de siguranță și rapiditate la serviciu, să poată să-și înscrie copiii la o școală sau grădință în apropierea casei, să poată să apeleze la servicii medicale în apropierea locuinței sale, să joace fotbal cu prietenii în week-end într-o sală de sport și de ce nu, seara să meargă cu familia la un spectacol de teatru. Este ceva ideal? Este prea mult ceea ce își poate dori un cetățean? Există în România de azi cetățeni care să nu aibă cel puțin una din aceste nevoi simple? Da, o să auzim voci, care ne vor spune, în București, în Iași, în Constanța, în Timișoara, de fapt în marile orașe ale țării. Da, poate că cetățenii din aceste orașe nu mai au nevoi simple, dar ei au nevoi complexe: nu mai vor să piardă timp în trafic sau la ghișee, vor să plătească totul online, vor mai mult verde. Cine trebuie să rezolve aceste nevoi ale cetățeanului? El? Să se mute din București la Măgurele pentru mai mult verde? De la Tecuci la București pentru servicii medicale specializate? Răspunsul este simplu și în același timp foarte complex: cel care trebuie să aibă grijă de nevoile cetățeanului este statul, prin toate structurile sale administrative. Statul este cel care trebuie să creeze condițiile asigurării nevoilor cetățenilor prin asigurarea infrastructurii de bază (apă-canalizare, școli, spitale, drumuri, etc) la nivelul tuturor localităților. Aceasta este viziunea Guvernului privind administrația publică, iar măsurile propuse în acest capitol contribuie la realizarea obiectivelor acesteia. O prioritate o reprezinta continuarea proiectului de descentralizare".