Guvernul ia în calcul să introducă în calculul pensiei toate categoriile de venituri obținute de salariați înainte de anul 2001, precum prime, sporuri și veniturile suplimentare obținute prin „acord global”. Coaliția de guvernare ține la sertar proiectul de lege.
Începând cu data de 1 iulie, punctul de pensie va crește de la 1.000 la 1.100 de lei. Tot de la 1 iulie, pensia minimă va crește de la 520 la 640 de lei. Potrivit premierului Viorica Dăncilă, aceste majorări sunt „bătute în cuie”. De asemenea, în 2019 punctul de pensie va fi majorat la 1.265 de lei, urmând ca valoarea punctului de pensie să ajungă în anul 2020 la 1.775 de lei, în timp ce pensia minimă va ajunge la 775 de lei în anul 2020.
Scenarii
În rest, coaliția de guvernare ține la secret schimbările pe care vrea să le aducă prin legea pensiilor, cu toate că în Guvern s-au scris deja 3 variante ale proiectului, disponibile încă din luna octombrie a anului trecut. Actualul Guvern și-a asumat schimbarea legislației pensiilor până la finalul acestui an, termenul fiind deja depășit. Până acum, nicio variantă nu a fost făcută publică.
O variantă luată în calcul de guvernanți, în viitoarea lege a pensiilor, este ca persoanele care nu au cotizat la pensie minimum 10 ani vor avea „statut de asistat social”, vor avea o „legislație proprie” și vor încasa pensia minimă garantată în valoare de 520 de lei în acest moment, potrivit ministrului Muncii. De asemenea, pensia minimă nu va crește în același ritm cu pensia pe care o primește o persoană cu stagiu de cotizare de peste 10 ani. Mai exact, pensia minimă nu va crește odată cu punctul de pensie, ci doar „atunci când statul va considera că este necesar să mărească aceste indemnizații minime”, potrivit ministrului.
Vârsta
Guvernul a mai decis, de principiu, să ignore tendința europeană de creștere a vârstei standard de pensionare și a decis că aceasta va rămâne neschimbată în viitoarea lege a pensiilor: 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. În plus, femeile cu trei copii se vor putea pensiona cu 6 ani mai devreme, potrivit unei variante luate în calcul de Guvern.
Venituri
Viitorul act normativ va permite „cumulul pensiei cu veniturile de natură profesională”, potrivit liderului PSD Liviu Dragnea, însă nu este limpede în acest moment dacă se va permite cumulul pensiei cu salariu de la stat sau de la privat. În calculul pensiei vor fi incluse „veniturile totale obținute înainte de aprilie 2001” și care în prezent nu sunt în totalitate luate în calcul, precum toate primele, sporurile, și banii suplimentari primiți „în acord” de salariați înainte de 1989.
Recalculare
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că legea pensiilor urmează principiul „la muncă egală să avem pensie egală”. „Nu mai trebuie să existe niciun fel de diferenţiere între oameni care au avut aceeaşi meserie, care au acelaşi stagiu de cotizare, care au aceeaşi vârstă de pensionare doar că au ieşit la pensie în ani diferiţi şi, în aceste condiţii, s-au trezit şi cu pensii diferite”, a spus și ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.
O grozăvie!
Legea pensiilor ar fi trebuit să ajungă iarna trecută în Parlament, dar liderii coaliției de guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au decis să amâne procesul. Tăriceanu a explicat anul trecut, în octombrie, că legea este „extrem de complicată”, cu măsuri „de o amplitudine fără precedent”, motiv pentru care trebuie analizate milioane de dosare pentru a evalua impactul legii. „Niciunul dintre noi nu ştia, nu avea dimensiunea grozăviei din interiorul sistemului de pensii din România, absolut nimeni”, a adăugat Dragnea.