Cabinetul Tudose a modificat Legea parteneriatului public-privat
Editura Evenimentul si Capital

Cabinetul Tudose a modificat Legea parteneriatului public-privat

Autor: | | 1 Comentarii | 421 Vizualizari

Executivul a adoptat, în ședința de joi de la Palatul Victoria, o ordonanță de urgență care aduce modificări la Legea parteneriatului public-privat. Prin noile măsuri, Cabinetul Tudose își propune să crească implicarea mediului de afaceri în proiecte de infrastructură publică, concomitent cu protejarea intereselor parteneriatului public-privat şi asigurarea finanţării.

Pe lângă clarificări cu privire la sfera de aplicare şi diferenţierea contractelor de parteneriat public-privat faţă de alte tipuri de contracte, precum cele de achiziţii publice, actul normativ cuprinde mai multe modificări, informează Guvernul într-un comunicat de presă.

În scopul protejării interesului public, se reglementează etapele/competenţele de aprobare în evaluarea proiectului, din punct de vedere al clasificării acestuia în sectorul administraţiei publice (on-budget). În cazul în care, anterior momentului semnării contractului, din analiza acestuia reiese că proiectul ar urma să fie clasificat on-budget, proiectele administraţiei publice centrale vor putea fi implementate doar după aprobarea de către Guvern, prin memorandum. În cazul proiectelor de interes local, acestea se aprobă de către Comisia de autorizare a contractelor de parteneriat public-privat la nivel local. Această comisie se va înfiinţa ulterior prin hotărâre de Guvern. Executivul a mai decis introducerea conceptului Value for Money, conform bunelor practici de la nivel internaţional, şi care reflectă diferenţierea în estimarea costurilor pe întreaga durată a proiectului, ajustată cu valoarea riscurilor, în scenariile realizării prin metoda tradiţională (achiziţie publică) şi prin parteneriat public-privat. Prin OUG adoptat joi de Guvern a fost creată și posibilitatea pentru partenerul public de a contribui la finanţarea realizării investiţiilor cu resurse financiare publice pentru a reduce ulterior impactul financiar al obligaţiilor de plată pe parcursul perioadei de operare a proiectului. În schimb, au fost stabilite mecanismele de evaluare a proiectelor pentru evitarea situaţiilor de abatere de la ţintele de deficit şi datorie publică asumate de România prin Strategia fiscal-bugetară. Actul normativ mai cuprinde măsuri pentru includerea în regim de parteneriat public-privat exclusiv a proiectelor bine pregătite, care prezintă eficienţă economică şi o prioritate la nivel central/local.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate