Guvernul a intrat în război total cu sindicatele: Grevă generală la nivel național împotriva trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat

Cea mai mare confederație sindicală din România, CNSLR - Frăţia, a decis începerea procedurilor în vederea declanşării grevei generale în economia naţională, unul dintre motivele invocate fiind acela că trecerea plății contribuţiilor sociale de la angajator la angajat de la 1 ianuarie 2018 va provoca, în special în mediul privat, scăderea tuturor salariilor şi pierderea de locuri de muncă.

Potrivit CNSLR-Frăția, greva generală va fi susţinută în următoarele sectoare de activitate:

  • energie, petrol şi gaze, chimie, petrochimie, comunicaţii, transporturi, lemn şi mobilă, textile şi pielărie, agricultură, sănătate, învăţământ, administraţie publică şi asistenţă socială.  
  • "După strângerea semnăturilor celor 500.000 de salariaţi din cadrul confederaţiei noastre, vom decide data declanşării grevei generale", se arată într-un comunicat. 

Contribuţiile sociale vor trece de la angajatori la angajaţi începând cu 1 ianuarie 2018, se arată într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal publicat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Analiză

Angajatorii ar trebui să crească salariul brut cu 20% pentru a nu afecta suma netă pe care o primeşte angajatul în prezent, în urma transferului contribuţiilor, susţine Raluca Bontaş, partener Deloitte România. 

'Proiectul de modificare a Codului Fiscal stabileşte reducerea impozitului pe venit la 10% şi a contribuţiilor totale cu 2 p.p. Angajatul va datora contribuţia socială de 25% şi contribuţia de sănătate de 10%, iar angajatorul contribuţia asiguratorie de muncă de 2,25%. Calculele arată că, în cazul unui salariu net de 3.000 de lei, costul complet (însemnând pe lângă suma netă plătită angajatului, contribuţiile datorate de angajator, respectiv de angajat şi impozitul pe venit) va scădea anul viitor, dacă se aplică aceste modificări, cu 0,3% (17 lei). Având în vedere că va avea loc un transfer aproape integral al contribuţiilor sociale şi de sănătate în sarcina angajatului, angajatorii ar trebui să crească salariul brut cu 20% pentru a nu afecta suma netă pe care o primeşte acesta în prezent', a declarat, pentru AGERPRES, Bontaş. 

În caz contrar, spune ea, salariul net va scădea cu 500 de lei la un salariu de 3.000 de lei.

Avertismentul lui Hossu

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat miercuri după o ședință la Guvern, că salariile bugetarilor vor crește din 2018, însă riscul major este în cazul salariaților din mediul privat. "(...) e o creştere de fiscalitate, care se va reflecta nu în valoarea salariului brut, ci în valoarea salariului net cu care voi pleca acasă. Angajatorii nu şi-au luat angajamentul ferm că vor creşte (salariile, n.red.), Guvernul se bazează pe promisiunea şi bunele lor intenţii legate de acest lucru, dar discutăm de 3 milioane, nu de salariaţii care sunt astăzi la salariul minim pe economie, care vor vedea o creştere de 97 de lei pe net, nu discutăm de sectorul bugetar, care are prevăzută o creştere de 25%, ceea ce înseamnă pe net o creştere de circa 4%, ci discutăm de restul lucrătorilor din România care vor fi afectaţi", a explicat Hossu.

Olguța Vasilescu confirmă promisiunile

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a confirmat că Guvernul nu va introduce în Codul Fiscal o prevedere care să-i o oblige pe patroni să nu scadă salariile nete.

„În momentul în care premierul i-a întrebat cu subiect şi predicat, ca să nu mai fie niciun fel de discuţie, pe reprezentanţii patronatelor dacă au de gând să scadă salariile din mediul economic, toţi au spus că nici gând de aşa ceva. Cu atât mai mult cu cât prevederile noului Cod Fiscal aduc foarte multe facilităţi mediului de afaceri", a spus Lia Olguţa Vasilescu, întrebată despre posibila scădere a salariilor nete cu 16%, dacă angajatorii nu majorează salariul brut al angajaţilor cu 20%.

Tăriceanu: Vor să apară la TV

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri că există o parte din sindicate care în momentul de faţă fac declaraţii îngrijorătoare și false. "Există o parte din sindicate care văd că fac în momentul de faţă foarte multe declaraţii şi unele sunt îngrijorătoare, pentru că spun că vor scădea salariile. Salariile nu vor scădea cu un leu, vor creşte salariile, costurile salariale pentru angajator nu vor creşte cu un leu (...) Este adevărat că domnul Hossu, care are o lungă experienţă sindicală, îl cunosc şi eu foarte bine, ştie următorul lucru: că dacă astăzi ar fi declarat că în urma acestor măsuri pe care Guvernul le ia (...) nu vor exista scăderi la salarii, nu ar fi fost nicio ştire, domnul Hossu nu ar fi apărut la televizor. El vrea să apară, să arate că e activ şi că se bate", a afirmat Tăriceanu.