Guvernul Dăncilă a redus cu 6% bugetul DNA, conform proiectului prezentat de Ministerul Finanțelor. Astfel, Direcția Națională Anticorupție va avea un buget de 174 de milioane de lei în 2019, față de 185 de milioane de lei primiți anul trecut.
Anul trecut, bugetul DNA-ului crescuse cu aproape 10% faţă de 2017. Cele mai mari cheltuieli ale DNA-ului constau în cele ce țin de personal, în proiect fiind prevăzută o scădere cu 2.63%. Totodată, și cheltuielile alocate investițiilor scad cu aproape 70%.
Pe de altă parte, bugetul SRI va crește cu 14%. Este vorba despre creditele bugetare cumulate ale SRI, SIE, STS şi SPP. Direcțiile vor primi, conform proiectului bugetului de stat, 3,61 de miliarde lei în vreme ce anul trecut au primit 3,17 miliarde lei anul trecut. Cea mai mare creştere este la STS, majorarea fiind de aproape 70%.
Direcția Națională Anticorupție (DNA) este un parchet specializat în combaterea corupției, la nivel înalt și mediu, o organizație juridică în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Instituția se ocupă cu combaterea și prevenirea infracțiunilor de corupție care au cauzat daune mai mari de 200.000 de euro sau dacă obiectul infracțiunii îl reprezintă bunuri sau sume de bani în valoare de peste 10,000 euro. A fost înființată în anul 2002 prin Ordonanța de Urgență nr. 43/2002 a Guvernului României. La înființare parchetul a fost numit Parchetul Național Anticorupție, iar între octombrie 2005 - martie 2006 a fost denumit Departamentul Național Anticorupție, ambele organizații funcționând ca o organizație autonomă pe lângă Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Modelul de organizare a DNA a fost inspirat după structuri similare din Spania, Norvegia și Belgia. Începând cu anul 2013, DNA a investigat sute de cazuri în sfera politică