Când gura lumii te declară tată, iar tu habar nu ai
Editura Evenimentul si Capital

Când gura lumii te declară tată, iar tu habar nu ai

Autor: | | 1 Comentarii | 5966 Vizualizari

- Aurele, îți jur pe ce am mai sfânt că e copilul tău. - Ce spui, fată? Cum să fie al meu când noi ne-am văzut doar o dată astă vară? Oi fi eu prost, dar nici chiar așa. - Auzi, mă, tu n-ai auzit de timpul legal de concepție? - Ha?

- Vezi că nu știi? Dacă ne ducem în urmă 180 de zile de când ți s-a născut băiatul, adică acum șase luni, la care mai punem între o lună și patru luni, aia e! Tu ai venit în iunie.

- Cum între o lună și patru luni? Da ce copiii se fac așa, cu aproximație? Cine dracu ți-a băgat prostiile astea în cap?

- E de la codul civil, mi-a zis o asistentă la spital. Așa că nu mai tăia ața în paișpe și acceptă copilul ăsta că e al tău.

- Stai mă așa, că nu-i atât de simplu. Pe mine m-ai întrebat dacă vreau copilul ăsta? Mie mi-ai spus ceva în toate lunile astea? Vin acum și te găsesc cu el în brațe și gata, eu să cred că e al meu.

- Cum era să-ți spun dacă m-ai blocat pe facebook?

Femeia îl privea cu niște ochi calzi, de câine credincios. Îi vedeai gândurile trecând agale, simple și liniare, ca ale unui copil. Aurel ăsta era chiar tâmpit, de nu înțelegea. Cu fața posomorâtă și domoală, Magdalena i-a curmat șirul de întrebări :

- Dacă nu vrei să recunoști că e al tău, o să mergem la judecată, Aurele, să te fac de râs la toată lumea.

Bărbatul s-a oprit brusc, neștiind cum să răspundă :

- Să fii sănătoasă!

După care dus a fost. Nimeni nu l-a mai văzut luni bune. Deși se împăcase cu realitatea, Magdalena nu voia să se dea bătută. Copilul ei n-o să rămână cu o liniuță în dreptul tatălui. Sleită de putere, că n-avea cine s-o ajute cu copilul, s-a hotărât să-și caute un avocat. Dar unde să-l găsească? A intrat în judecătorie căutând printre robele negre ce mișunau pe holuri. Lumea era grăbită, n-avea timp să-o privească.

- Bună ziua, caut și eu un avocat. Știți unde pot găsi?

- E plin de avocați. Pe care-l căutați?

- Pe unul care să mă ajute să îi pun un tată în certificat copilului ăstuia.

- Bani ai? A întrebat-o un individ cu fața ciupită de vărsat.

- Nu prea am, că sunt singură.

- Atunci nu te pot ajuta. Ce crezi că noi muncim pe nasturi ? Aici nu-i cutia milei, fetițo!

Magdalena își simțea inima cum îi lovește în coaste. A mai întrebat câțiva avocați, dar a primit același răspuns. S-a hotărât să-și scrie singură cererea de chemare în judecată și să se apere cum o putea ea mai bine. Internetul era singurul ei aliat, așa că a început munca de documentare.

...Cum pui tată la un copil.... a fost prima ei căutare pe google. În definitiv, asta voia. S-au deschis zeci de pagini cu sfaturi, ghiduri, articole, idei. Ce să priceapă un om simplu, care abia terminase 10 clase? Dar Magdalena avea o voință de fier și o răbdare cât un munte, așa că le-a luat la rând.

Un studiu realizat pe șoareci a descoperit legături între absența tată-lui de lângă pui, pe de o parte, și afectarea comportamentului social și apariția unor modificări la nivelul creierului.

- Până și șoarecii au tată, și-a spus Magdalena. Cum vine aia că li se modifică creierul în lipsa tatălui? Adică copilul meu o să fie handicapat? Al naibii nenorocit, Aurel! Ce-l costa să recunoască?

I-a plăcut comparația cu șoarecii și s-a gândit s-o folosească în cererea de chemare în judecată.

Un alt studiu găsit pe internet o alarma: copiii crescuți fără tată sunt furioși și agresivi.

- Păi chiar așa e. Vecinului Alex i-a murit tatăl când era mic. Și toată ziua se bate cu maică-sa și se ceartă. Găsi-te-ar relele Aurele, că uite din cauza ta o să fiu eu bătută de copilul ăsta.

A găsit și un articol legal de perioada legală de concepție – 412 din Codul Civil – intervalul de timp cuprins între a trei suta și a o sută optzecea zi dinaintea nașterii copilului este timpul legal al concepțiunii.

- Ha! Avusese dreptate asistenta aia care o învățase ce să-i spună lui Aurel.

Dacă ea născuse în martie, 180 de zile în urmă, adică șase luni se făceau cam prin septembrie. Și din septembrie încă patru luni înapoi, însemna că între mai și august trebuia să demonstreze că a întreținut raporturi cu Aurel.

Numai că lucrul acesta era parțial adevărat. Ce-i drept, Aurel venise în țară undeva prin iunie, dar, ca de obicei, o amăgise cu vorbele după care plecase. Apoi, de supărare, îl cunoscuse pe Alin, cu care avusese o singură ieșire prin luna iulie, exact înainte să plece la mare. Alin ăsta o păcălise și mai tare, că a doua zi după ce fusese cu el i-a zis că el în trei săptămâni se însoară.

După ce s-a întors de la mare s-a cuplat cu un tip de la poștă – George. Ăsta era cam afemeiat, iar Magdalena nu putea trăi cu gândul că bărbatul de lângă ea împarte și altceva decât scrisori, femeilor ce-i deschid ușa. Cu George se întâmplase de vreo trei ori, dar nu era el tatăl, că el nu putea face copii. Așa o liniștise când l-a întrebat de ce nu se protejează.

Cam astea erau faptele, așa că femeia a început să le pună pe hârtie. Găsise pe net un ghid care o învăța cum să formuleze o cerere de chemare în judecată.

Pasul numărul 1: treceți datele de identificare ale părților

Pasul numărul doi: spuneți ce solicitați

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate