Lovitură dură pentru Uniunea Europeană. Grupul de la Vișegrad pune la cale un plan care poate răsturna toate jocurile

Cele patru ţări ale Grupului de la Vişegrad (V4) participă joi la Budapesta la un summit extraordinar.

Discuţia informală are ca scop punerea de acord a premierilor Cehiei, Poloniei, Ungariei şi Slovaciei cu privire la candidaţii comuni pentru poziţiile cheie ale UE, scrie în ediţia sa de miercuri ziarul ceh Lidové Noviny, citând surse guvernamentale, preluate de agenția ungară de știri MTI.

„Şefii guvernelor vor dezbate candidaţii comuni pentru poziţiile cheie din Uniune. În primul rând trebuie discutat despre preşedinţia Comisiei Europene şi a Consiliului European”, a declarat o sursă pentru cotidianul conservator, sub protecţia anonimatului.

“La summit-ul UE de săptămâna viitoare, statele V4 doresc să vină cu o poziţie comună, negociată în prealabil”, a subliniat sursa.

Publicaţia susţine că summit-ul extraordinar a fost iniţiat la sfârşitul săptămânii trecute de către premierului ceh, Andrej Babis. După ce a participat la conferinţa pe teme de securitate Globsec de la Bratislava, a transmis SMS-uri partenerilor din Grupul de la Vişegrad, care au convenit să participe joi, la Budapesta, la o consfătuire.

Aceasta este necesară, deoarece deşi reprezentanţii V4 sunt membrii în facţiuni diferite în Parlamentul European, aceştia recunosc importanţa unei poziţii unitare a Grupul de la Vişegrad, pe tema susţinerii candidaţilor din funcţiile cheie ale UE.

„V4 va fi unitar, orice s-ar întâmpla la summit”, a mai precizat sursa pentru publicaţia cehă.

Reacţionând la articolul din Lidové Noviny, purtătorul de cuvânt al Guvernului Poloniei, Piotr Mueller a confirmat, printr-o postare pe Twitter, că premierul Mateusz Morawiecki va participa,joi, la întâlnirea de la Budapesta, notează MTI.

Reamintim că anul trecut membrii V4 au făcut declarații incendiare și au acuzat UE că se amestecă prea mult în politica internă a statelor membre.

Unul dintre aceste lipsuri, pe care liderii celor patru ţări l-au evidenţiat, este interferenţa excesivă a instituţiilor europene în politica internă a statelor membre. De asemenea, ei au menţionat situaţia din Ungaria şi cea din Polonia drept exemple ale acestei interferenţe a instituţiilor europene '', declara Krzysztof Szczerski, şeful de cabinet al preşedintelui polonez Andrzej Duda referindu-se la discuțiile purtate de membrii V4.

Acesta a mai subliniat că această interferenţă este de natură exterioară Tratatului UE şi determină o situaţie în care instituţiile europene îşi creează singure propriile competenţe.

''Este ceva care face ca Europa să-şi piardă fundamentul, pe care l-a avut la început, acela că orice se întâmplă în Europa se întâmplă cu acordul statelor, în numele naţiunilor europene şi cu respectarea alegerilor şi a opiniilor lor politice'', a accentuat Krzysztof Szczerski.