Gruparea infracțională care comercializa pește contaminat, destructurată de EUROJUST. Cu sprijinul Parchetului Curții de Apel Constanța. 250 percheziții în Europa, 13 persoane arestate

Unitatea de Cooperare Judiciară a Uniunii Europene (EUROJUST), sub coordonarea căreia autoritățile judiciare din România ,Spania, Italia, Portugalia, Franța, Ungaria au acționat pentru capturarea grupării infracționale care vindea pește contaminat, recunoaște meritele Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța în soluționarea cauzei. Misiunea Eurojust este de a sprijini şi întări coordonarea şi cooperarea dintre autorităţile naţionale, în lupta împotriva formelor grave de criminalitate transfrontalieră care afectează Uniunea Europeană.

Într-o amplă operațiune, coordonată de EUROJUST, autoritățile din România, Spania, Franța, Italia, Ungaria și Portugalia au destructurat o grupare infracțională implicată în braconaj în ape contaminate, evaziune fiscală și spălarea banilor, se arată într-un comunicat de presă emis de Ton van Lierop, purtător de cuvânt al Eurojust. Peștele contaminat a fost depozitat și transportat în mai multe țări ale UE în condiții improprii și neigienice și apoi vândut unor firme din România. În urma operațiunii comune,  organizată simultan de autoritățile judiciare din mai multe țări europene, realizată printr-un centru de coordonare creat la EUROJUS, au avut loc 250 de percheziții, 13 persoane au fost arestate,11 ambarcațiuni au fost confiscate, iar 30 de tone de pește contaminat au fost blocate, fiind oprite de la vânzare. Eurojust a emis trei ordine europene de anchetă din România spre Ungaria în timpul operațiunii, permițând astfel schimbul de informații în timp real.

 

Membrii grupării infracționale, care erau foști pescari (n.r.cei mai mulți fiind din județul Tulcea), au dezvoltat un mecanism sofisticat de braconaj și de achiziționare de pește din ape interioare, contaminate, din Italia, Spania și Franța, unde pescuitul este interzis deoarece peștii din aceste zone sunt improprii consumului. Peștele contaminat a fost vândut unor firme românești, care au fost înființate în special ca firme fantomă de comercializare a peștelui, necesare activităților penale ale grupării infracționale, potrivit lui Ton van Lierop. .

 

Prin intermediul acestor firme, membrii grupării infracționale au obținut permise de pescuit și coduri de TVA pentru comercializare, dar nu au obținut autorizațiile sanitare, obligatorii pentru comerțul intracomunitar cu produse de origine animală. Au folosit facturi false și alte documente falsificate pentru a revinde peștele în Spania, Franța, Italia, Ungaria, Portugalia și România, obținând profituri substanțiale ilicite, inclusiv prin evitarea taxelor și spălarea banilor. Gruparea infracțională nu a avut o structură piramidală, dar a acționat la mai multe niveluri pe care s-au format celule distincte, bazate pe fiecare activitate specifică (braconaj, transport de mărfuri, comerț etc.)

 

EUROJUST a sprijinit activ cooperarea dintre autoritățile naționale judiciare și de aplicare a legii din România, Spania, Ungaria, Franța, Italia și Portugalia. Drept rezultat, activitatea penală a grupului infracțional a fost documentată și toate informațiile adunate au fost folosite pentru a bloca 30 de tone de pește contaminat înainte de a ajunge în rețeaua comercială românească. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a distrus întreaga cantitate de pește confiscat.

 

În 2018, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel din Constanța, România, a inițiat o anchetă penală privind gruparea infracțională. Judecătorul de investigație și procurorii Parchetul din Lleida, Spania, au lansat o investigație paralelă asupra aceleiași grupări infracționale, urmat de Parchetele din Veneția, Italia, și din Tarascon, Franța.Toate statele membre și-au combinat eforturile cu schimburile rapide de informații, informează purtătorul de cuvânt al EUROJUST, Ton van Lierop..

 

EUROJUST a ajutat autoritățile naționale pe parcursul investigațiilor lor, inclusiv prin redactarea, emiterea, transmiterea și executarea ordinelor europrene de anchetă în timpul operațiunii comune de intervenție. De asemenea, a avut loc o reuniune de coordonare la Eurojust, cu participarea Europol, pentru a decide cu privire la strategiile de investigare și de urmărire penală și de a rezolva chestiuni judiciare și operaționale. Europol a asistat la anchete prin corespondența dintre informații și dovezi, demonstrând legături către Franța și Italia.

 

La uriașa operațiune comună din 14 mai au participat 850 de ofițeri de poliție din partea autoritățile naționale de aplicare a legii, printre care Garda de Finanțe italiană, Poliția Spaniolă Națională, Jandarmeria Natională Franceză, Oficiul central pentru combaterea daunelor aduse mediului și sănătății publice. Au participat și polițiști de ordine publică din cadrul IGPR și IPJ Constanța.