Grupare infracțională în furturi din locuințe, capturată la Constanța. Zeci de persoane, reținute UPDATE

Grupare infracțională în furturi din locuințe, capturată la Constanța. Zeci de persoane, reținute UPDATE

Cel puțin 30 de persoane au fost puse sub urmărire penală, 21 dintre acestea fiind reținute, cu propunere de arestare, pentru săvârșirea infracțiunilor de asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și furturi calificate, precum și pentru infracțiuni la regimul rutier. Dosarul este coordonat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

UPDATE 15:30 Poliția județului Constanța revine cu informații în cazul grupării infracționale specializată îm furturile din locuințe, folosindu-se de unelte performante care puteau sparge orice yală. Capii rețelei erau din Târnăvenoi și Adămuș, Mureș, care au coordonat în ultimele luni cel puțin 150 de spargeri, din care au fost probate aproape 50, inclusiv pe litoral unde, acum șapte luni, au dat o spargere de proprții, prilej cu care cazul a ajuns în atenția Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța care  aextins apoi cercetările.  

Polițiștii din Constanța, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, au destructurat o grupare infracțională specializată în furturi din locuințe. În urma a 43 de percheziții domiciliare, efectuate pe raza mai multor județe din țară, a fost documentată activitatea infracțională a 31 de bărbați.

La data de 30 iunie a.c., polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Constanța și Mureș, sprijiniți de polițiști din Cluj, Timiș, Alba și Sibiu, sub coordonarea Direcției de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române, au efectuat perchezițiile, pe raza județelor Mureș (34), Cluj (2), Alba (3), Timiș (3) și Sibiu (1), pentru destructurarea unui grup infracțional organizat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din cercetări a reieșit faptul că persoanele bănuite ar fi comis furturi din locuințe, cu modul de operare „chei potrivite - foiță de aluminiu”.

Persoanele în cauză ar fi comis 48 de furturi din locuințe pe raza orașelor: Constanța, Cluj-Napoca, Mediaș, Deva, Sovata, Râmnicu-Vâlcea, Bicaz, Suceava, Piatra Neamț, Drăgășani, Gherla, Năsăud, Timișoara, Bistrița, Brașov, Fălticeni, Borsec, Târgu Neamț, Dej, Sighișoara, Baia-Mare, Slatina, Hunedoara, Roșia Montană, Iernut, Târnăveni și Alba Iulia, respectiv în 15 județe: Constanța, Cluj, Sibiu, Hunedoara, Vâlcea, Neamț, Suceava, Bistrița-Năsăud, Timiș, Brașov, Harghita, Mureș, Maramureș, Olt, Alba. 

În urma descinderilor, polițiștii au ridicat mai multe bunuri, printre care 7 autoturisme, bijuterii din aur, aproximativ 15.000 de euro, zeci de telefoane mobile și cartele telefonice.

Ca urmare a administrării probatoriului, 26 de bărbați, cu vârste cuprinse între 20 și 58 de ani, au fost reținuți pentru 24 de ore. }n aceste momente ei sunt rezentați Tribunalului Constanța, cu propunere de arestare preventivă, fiind cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și furt calificat.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, Unității Centrale de Analiză a Informațiilor şi de sprijinul tuturor structurilor de investigaţii criminale pe raza cărora au fost comise faptele. Cercetările continuă în vederea documentării întregii activități infracționale

Știrea inițială

Inculpații erau constituiți într-o grupare infracțională având drept scop săvârșirea de furturi din locuințe. Potrivit Parchetului Curții de Apel Constanța, ieri  s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de 31 persoane pentru săvârșirea infracțiunilor de asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și furturi calificate, precum și pentru infracțiuni la regimul rutier. Dintre acestea, un număr de 21 persoane au fost reținute, 4 persoane sunt arestate în alte cauze, iar 5 persoane se sustrag urmăririi penale. S-a formulat propunere de arestare preventivă față de 30 persoane, iar față de 1 persoană s-a dispus măsura controlului judiciar.

Ca stare de fapt s-a reținut că inculpații s-au constituit într-o grupare infracțională având drept scop săvârșirea de furturi din locuințe. Astfel, aceștia au achiziționat unelte foarte performante care descuiau practic orice broască sau yală de ușă, situație în care se pătrundea în interiorul locuinței, de unde erau sustrase sume de bani și bunuri de valoare într-o manieră extrem de ordonată, astfel că de multe ori victimele nici nu realizau că au fost prădate.

 

Întrucât membrii grupării constituită din persoane cu antecedente penale impresionante cunoșteau faptul că se pot împăca cu victimele infracțiunii de furt, au mizat și în mod efectiv au determinat multe dintre acestea să își retragă plângerile, scontând pe faptul că cea mai mare parte dintre fapte va rămâne nedescoperită, astfel că eventualele cheltuieli cu împăcarea să reprezinte un procent minor din venituri. Prejudiciul estimat în această cauză este de 700.000 lei, în cea mai mare parte nerecuperat, urmând a se lua măsuri procedurale corespunzătoare.

 

Dosarul a fost instrumentat de procuror împreună cu lucrători de poliție judiciară din cadrul IPJ Constanța – Biroul Investigații Criminale, cu suportul tehnic al Direcției de Operațiuni Speciale și al lucrătorilor de poliție judiciară din cadrul unităților de poliție pe raza cărora au fost săvârșite diferite fapte de furt. Procurorii menționează că activitatea grupului infracțional a fost extinsă pe tot teritoriul țării, membrii grupării având o mobilitate și o dinamică semnificativă în deplasare, situație în care la nivelul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au fost preluate și reunite un număr de 45 dosare reprezentând cauzele formate în urma furturilor comise de membrii grupării pe tot teritoriul țării.

În prezent a fost formulată propunere de arestare preventivă la Tribunalul Constanța.