Omul de afaceri Gruia Stoica, patronul GFR, află astăzi dacă va fi sau nu eliberat din arest. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă recursul înaintat de acesta la măsura de arestare preventivă. Decizia Instanţei Supreme este una definitivă.
Omul de afaceri este acuzat că ar fi oferit trei milioane de euro unui avocat ca să fie sigur că va câştiga un contract de 100 de milioane de euro, în detrimentul CFR Marfă. Omul de afaceri Gruia Stoica, care a vrut să participe anul trecut la privatizarea CFR Marfă, a fost arestat preventiv, ieri, pentru o perioadă de 29 de zile.
Potrivit DNA, împreună avocatul Doru Boştină, Gruia Stoica ar fi încercat să influenţeze foşti sau actuali demnitari pentru a câştiga o licitaţie organizată de Complexul Energetic Oltenia. Gruia Stoica i-ar fi oferit avocatului Doru Boştină 3.000.000 de euro în schimbul influenţei pe care avocatul a lăsat să se creadă că o are asupra directorului general al CFR Marfă SA, în scopul divulgării, de către acesta din urmă, a preţului pe care societatea pe care o conduce urma să îl ofere în cadrul licitaţiei.
"Inculpatul a susţinut că anterior nu a fost interesat de achiziţionarea contractului cu S.C. CEO S.A. întrucât a realizat că pierderea acestui contract de către CFR Marfă echivala cu falimentul acestei societăţi şi cu pierderea locului de muncă de către toţi angajaţii acesteia, iar hotărârea privind participarea la licitaţia din data de 29 ianuarie 2014, a luat-o în contextul în care avusese mai multe minusuri financiare, costurile erau mari, avea mulţi angajaţi şi trebuia să ia măsuri pentru redresarea societăţii sale.
Erijându-se într-un adevărat protector al salariaţilor CFR Marfă, dar şi într-un veritabil susţinător al ideii de salvare prin redresare a transportului feroviar din România, inculpatul a preconizat denaturarea adevăratului scop al convorbirilor şi întâlnirilor din perioada 22.01.2014-28.01.2014, cu numitul Boştină Doru Cătălin, acreditând ideea că suma de 3 milioane de euro nu reprezintă altceva decât onorariul de succes pe care preconiza să-l achite numitului Boştină în situaţia în care ar fi câştigat acea licitaţie, şi că toate acţiunile sale erau orientate spre atingerea dezideratului privind salvarea de la situaţia actuală a transportului feroviar din România", scrie în motivarea deciziei de arestare.