Evenimentul Zilei > Social > Gripă sau Covid-19? Care sunt simptomele care trebuie să ne îngrijoreze
Gripă sau Covid-19? Care sunt simptomele care trebuie să ne îngrijoreze

Gripă sau Covid-19? Care sunt simptomele care trebuie să ne îngrijoreze

Medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit despre simptomele care ar trebui să îngrijoreze orice părinte atunci când avem de-a face cu o banală răceală și când trebuie să mergem la medic și să facem un test anti-Covid copilului.  

El le recomandă părinților să fie atenți la trei lucruri: dacă sunt în familie și alțe rude cu simptome, rata de transmitere comunitară din zonă și dacă simptomele sunt însoțite de febră persistentă.

 Trei lucruri la care trebuie să fie atenți părinții

„Aș restrânge la 3 sfaturi practice. Primul lucru pe care l-aș lua în seamă, aș vedea în contextul familiei. Dacă există și alții cu guturai, răceală, în familie, atunci mai degrabă ne gândim la ceva care a fost luat, nu neapărat la o reacție alergică.

Al doilea lucru, contează foarte mult rata de transmitere comunitară, a zonei. Aici, în Ilfov, sunt zone unde se apropie de roșu sau a intrat în roșu, deja foarte clar. Adică acolo părinții trebuie să fie mai îngrijorați decât în nu știu ce sat sau școală de regiune de deal unde sunt în verde și n-a fost nimeni în comună bolnav.

Și, în fine, strict din punct de vedere clinic, dacă boala aia este cu febră care nu scade la antitermicele obișnuite, la o doză, la două doze, dacă are și a doua zi febră, trebuie văzut. Nu există alergie cu febră mai multe zile la rând. Deci o boală febrilă care înfundă nasul și face tuse și strănut, dacă vine în context, dacă e în zonă de transmitere comunitară mare și dacă persistă temperatura, trebuie mers la doctor,” explică medicul Mihai Craiu, potrivit Digi 24.

Atât COVID-19, cât și gripa pot avea grade diferite de semne și simptome, variind de la niciun simptom (asimptomatic) la simptome severe.

Simptomele frecvente pe care COVID-19 și gripa le împărtășesc includ:

  • Febra sau senzație de febră / frisoane
  • Tuse
  • Respirație scurtă sau dificultăți de respirație
  • Oboseală (oboseală)
  • Durere de gât
  • Coriza sau nas înfundat
  • Dureri musculare sau dureri corporale
  • Durere de cap

Unele persoane pot avea vărsături și diaree, deși acest lucru este mai frecvent la copii decât la adulți.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: