Gripa porcină bagă planeta în alertă

Autorităţile sanitare din întreaga lume sunt în stare de alertă după ce Naţiunile Unite au avertizat că virusul poate declanşa o pandemie.

Cel puţin 81 de persoane au murit în Mexic şi cel puţin alte unsprezece au fost infectate cu virusul gripei porcine în Statele Unite, un bilanţ care a alarmat imediat întreaga comunitate internaţională şi a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să avertizeze în privinţa riscului declanşării unei pandemii. Autorităţile din Mexico City au anunţat ieri că 20 dintre victime au murit în mod cert din cauza infectării cu virusul letal, în timp ce moartea celorlalte 61 de persoane a fost, probabil, cauzată de aceeaşi infecţie.

Alţi peste 1.300 de mexicani sunt suspectaţi că au contractat boala respectivă, scrie Reuters. Guvernul a reacţionat imediat în faţa cifrelor alarmante, cerând autorităţilor din capitală şi din provincia San Luis Potosi, unde s-au înregistrat majoritatea victimelor, să închidă şcolile până pe 6 mai. Ministerul mexican al Sănătătţii a recomandat proprietarilor barurilor, cluburilor de noapte, bisericilor şi altor instituţii publice să îşi suspende activităţile pentru a preveni extinderea virusului.

„Totul se rezumă la evitarea contactului uman”, a explicat Javier Lozano, ministrul muncii. Şeful statului, Felipe Calderon, a emis un decret de urgenţă prin care a conferit prerogative speciale executivului pentru a ţine situaţia sub control. Cazuri confirmate în SUA

Alte cel puţin 11 cazuri au fost confirmate în Statele Unite, în statele California, Kansas şi Texas, în timp ce opt elevi din New York prezintă simptomele tipice gripei porcine, potrivit autorităţilor sanitare americane. Comitetul de urgenţă convocat sâmbătă de OMS a anunţat că toate aceste cazuri reprezintă „o urgenţă în ceea ce priveşte sănătatea publică” şi a avertizat că există riscul declanşării unei pandemii.

Directorul general al organizaţiei, Margaret Chan, a recomandat autorităţilor din toate ţările să îşi sporească vigilenţa şi să trateze de urgenţă orice caz suspect. „Are potenţial pandemic deoarece infectează oamenii”, a subliniat Chan. Virusul porcin nu pune în pericol România

Noul virus al gripei porcine apărute în Mexic nu reprezintă, deocamdată, un pericol pentru România, a spus medicul infecţionist Adrian Streinu Cercel, şeful Comisiei de Boli Infecţioase din Ministerul Sănătăţii. „Este greu de spus dacă această gripă va ajunge şi la noi. Centrul de Control al Bolilor Transmisibile din SUA şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu au terminat evaluările. Virusul nu este bine cunoscut, nu se ştie ce rată de atac are şi nici ce rată de transmitere.

Deocamdată, tot ce pot face românii pentru a se proteja este să evite călătoriile în Mexic”, a declarat medicul Adrian Streinu Cercel. Autoritatea Naţională Sanitar- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a demarat ieri o campanie preventivă de informare a populaţiei şi crescătorilor de porci. La nivel mondial au fost luate urgent măsuri preventive. În Marea Britanie, Franţa Spania şi Noua Zeelandă mai multe persoane care reveniseră din Mexic au fost plasate sub observaţie, în timp ce în Rusia a fost înfiinţată o comisie mandatată să prevină propagarea gripei porcine, relevă AFP. AVERTISMENT

Virusul poate fi transmis de la om la om

Virusul care provoacă boala gripei porcine a fost identificat ca provenind din tulpina H1N1. Persoanele care intră în contact sau se află în apropierea porcilor sunt mult mai predispuse unei infecţii cu acest tip de virus, avertizează specialiştii, citaţi de „The Times”. Aceştia au explicat că gripa porcină este provocată de un virus adaptat porcinelor, dar riscul major apare atunci când virusurile gripale de la oameni şi animale suferă mutaţii în organisme noi, răspândindu-se apoi rapid.

Simptomele gripei porcine sunt: febră, oboseală, lipsa poftei de mâncare, tuse şi dureri în gât. Experţii susţin că Tamiflu-ul, medicamentul antiviral utilizat împotriva gripei aviare, este eficient şi împotriva celei porcine. Gripa de origine porcină din Mexic nu se transmite mâncând carne de porc, ci pe cale aeriană, de la om la om. Temperatura de preparare a cărnii (71 de grade Celsius) distruge virusurile şi bacteriile, potrivit Centrului american pentru controlul bolilor (CDC). CITIŢI  ŞI: Gripa care ucide unul din zece bolnavi